پاسخ اجمالی:
علم سرچشمه قدرت، دانايى و توانايى است. در سوره «نمل» آنجا که به ماجرای حضرت سلیمان(ع) و ملکه سبأ اشاره شده، پس از آن که حضرت سلیمان(ع) امر به حاضر کردن تخت ملکه سبأ می نماید، دو نفر برای انجام این فرمان اعلام آمادگی کردند، در اینجا خداوند قدرت کسی را که از علم و دانش کتاب بهره مند بود، بیشتر از دیگری می داند.
پاسخ تفصیلی:
علم سرچشمه قدرت، دانايى و توانايى است؛ لذا تولید و رشد علم در جامعه اسلامی سبب اقتدار خواهد شد. خداوند در قرآن می فرماید: «قَالَ الَّذِى عِنْدَهُ عِلْمٌ مِّنَ الْكِتَابِ أَنَا آتِيكَ بِهِ قَبْلَ أَنْ يَرْتَدَّ إِلَيْكَ طَرْفُكَ فَلَمَّا رَآهُ مُسْتَقِرّاً عِنْدَهُ قَالَ هَذَا مِنْ فَضْلِ رَبِّى ...» (1)؛ ([امّا] كسى كه دانشى از كتاب [آسمانى] داشت گفت: من پيش از آن كه چشم بر هم زنى، آن را نزد تو خواهم آورد! و هنگامى كه [سليمان] آن [تخت] را نزد خود ثابت و پابرجا ديد گفت اين از فضل پروردگار من است تا مرا آزمايش كند كه آيا شُكر او را به جا مى آورم يا كفران مى كنم؟! و هر كس شكر كند، به نفع خود شكر مى كند؛ و هر كس كفران نمايد [به خودش زيان رسانده] چراكه پروردگار من، بى نياز و بخشنده است).
اين آيه مربوط به داستان سليمان(عليه السلام) و ملكه سبا است، هنگامى كه مى خواست تخت او را نزد خود آورد، نخست يكى از سران زورمند جنّ پيشنهاد كرد كه من پيش از آن كه از اين مجلس برخيزى آن را براى تو مى آورم، ولى آن مرد كه علم كتاب داشت (وزير سليمان، آصف بن برخيا) و اين علم و آگاهى به او امكان مى داد كه دست به كارهاى خارق عادت زند، گفت: من تخت او را پيش از آن كه چشم برهم زنى نزد تو خواهم آورد، و سرانجام چنين كرد، و سليمان(عليه السلام) سپاس خدا گفت كه چنين دوستان و ياورانى دارد.
اين آيه هرچند در مورد خاصّى وارد شده؛ ولى [نمونه بارزی از اقتدار است که منشأ آن علم می باشد و] اجمالا رابطه علم و قدرت را به خوبى آشكار مى سازد و تشويق و ترغيبى است براى كسب علم بيشتر.(2)،(3)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.