پاسخ اجمالی:
در این آیه سخن تنها در مسأله جنسيت جنين نيست كه بشر امروزه به علم آن دست يافته است؛ بلكه بحث در تمام كم و كيف، استعدادها، سليقه ها، نبوغ ها، توانائى ها و ضعف ها و خلاصه تمام خصوصيات جنين است كه آن را تنها خدا مى داند. کما اینکه امام علي(ع) مي فرمايد: «خداوند سبحان از آنچه در رحم مادران است از پسر يا دختر، زشت يا زيبا و سخاوتمند يا بخيل و ... باخبر است و اين همان علم غيبى است كه احدى جز خدا از آن آگاه نيست». اين عبارت به خوبى نشان مى دهد كه مقصود، آگاهى از تمام صفات جسمى و روحى جنين است نه خصوص جنسيّت آن.
پاسخ تفصیلی:
در آیه 34 سوره «لقمان»، بحث از علوم غيبيه اى است كه مخصوص ذات خداوند است، و هيچ كس را به حقيقت آن راهى نيست؛ خداوند در این آیه مى فرمايد: (آگاهى از[زمان قيام] قيامت، مخصوص خدا است)؛ «إِنَّ اللهَ عِنْدَهُ عِلْمُ السّاعَةِ». (و او باران را نازل مى كند[و از نزول دقيق آن آگاه است])؛ «وَ يُنَزِّلُ الْغَيْثَ». (و آنچه را كه در رحمهاى[مادران] است مى داند)؛ «وَ يَعْلَمُ ما فِي الْأَرْحامِ». (و هيچ كس نمي داند فردا چه به دست مى آورد، و هيچ كس نمى داند در چه سرزمينى مى ميرد؟)؛ «وَ ما تَدْرِي نَفْسٌ ماذا تَكْسِبُ غَداً وَ ما تَدْرِي نَفْسٌ بِأَيِّ أَرْضٍ تَمُوتُ». (به يقين خداوند ـ نسبت به همه اين امور ـ دانا و آگاه است)؛ «إِنَّ اللهَ عَلِيمٌ خَبِيرٌ».
در اینجا این شبهه مطرح می گردد که چگونه قرآن کریم آگاهی به جنسیت جنين و زمان وضع حمل را مخصوص خدا دانسته است؛ و حال آنکه امروزه با پیشرفت علم پزشکی و ابزارهای دقیق این علم، مانند دستگاه «سونوگرافی» تشخیص این امور راحت است؟
در جواب باید بگوییم که سخن تنها در مسأله جنسيت جنين نيست؛ بلكه خداوند تمام كم و كيف، استعدادها، سليقه ها، نبوغ ها، توانائى ها و ضعف ها و خلاصه تمام خصوصيات جنين را مى داند؛ دقیقا مانند علم به باران از تمام كم و كيف، تعداد دانه ها، وزن و محل سقوط آنها، دقيقاً باخبر است، و هيچ كس با هيچ وسيله اى نمى تواند از اين معانى آگاه شود.
شاهد اين گفتار سخنى است كه در نهج البلاغه در تفسير همين آيه آمده است. امیرالمومنین علی(علیه السلام) مى فرمايد: «فَيَعْلَمُ اللهُ سُبْحانَهُ ما فِى الاْرْحامِ مِنْ ذَكَر اَوْ اُنْثى وَ قَبيح اَوْ جَميل وَ سَخِىٍّ اَوْ بَخيل ... فَهذا عِلْمُ الْغَيْبِ الَّذى لايَعْلَمُهُ اَحَدٌ اِلاّ اللهُ»(1)؛ (خداوند سبحان از آنچه در رحم مادران است از پسر يا دختر، زشت يا زيبا، سخاوتمند يا بخيل، باخبر است... اين همان علم غيبى است كه احدى جز خدا از آن آگاه نيست).
آری اين عبارت به خوبى نشان مى دهد كه مقصود، آگاهى از تمام صفات جسمى و روحى جنين است نه خصوص جنسيّت آن.(2)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.