پاسخ اجمالی:
علم سرچشمه زهد است. آیه 80 سوره قصص به خوبى نشان مى دهد كه رابطه اى ميان زهد و وارستگى و علم و آگاهى وجود دارد و كسانى كه از ناپايدارى دنيا و جاودانگى آخرت و حقارت سرمايه هاى مادى در برابر عظمت پاداش الهى آگاه باشند هرگز فريب زرق و برق جهان مادى را نمى خورند.
پاسخ تفصیلی:
علم سرچشمه زهد است. قرآن کریم می فرماید: «وَقَالَ الَّذِينَ أُوتُوا الْعِلْمَ وَيْلَكُمْ ثَوَابُ اللهِ خَيْرٌ لِّمَنْ آمَنَ وَعَمِلَ صَالِحاً وَلاَ يُلَقَّاهَا إِلاَّ الصَّابِرُونَ» (1)؛ (آنان که علم به آنها داده شده، گفتند: واى بر شما! ثواب الهى براى كسانى كه ايمان آورده اند و عمل صالح انجام مى دهند بهتر است، امّا جز صابران به آن نمى رسند).
اين آيه كه در اواخر سوره «قصص» در داستان قارون آمده و نصيحت علماى بنى اسرائيل را به توده مردم نقل مى كند. همان مردمى كه وقتى نمايش ثروت قارون آن ثروتمند خودخواه را ديدند آرزو كردند كه اى كاش آنها به جاى قارون بودند!
هنگامى كه عالمان وارسته بنى اسرائيل اين صحنه را كه بيانگر دنياپرستى شديد آن گروه بود تماشا كردند؛ بر آنان بانك زدند كه اى واى بر شما دنيا پرستان! فريب اين زرق و برق را نخوريد. اگر ايمان و عمل صالح داشته باشيد پاداش هاى الهى در هر دو جهان از همه اينها بهتر و برتر است؛ ولى براى رسيدن به اين پاداش ها صبر و شكيبايى و عدم تسليم در برابر زر و زور لازم است.
جمله «أُوتُوا الْعِلْمَ» ؛ (علم به آنها داده شده بود) به خوبى نشان مى دهد كه رابطه اى ميان زهد و وارستگى و علم و آگاهى وجود دارد؛ و به راستى كسانى كه از ناپايدارى دنيا و جاودانگى آخرت و حقارت سرمايه هاى مادى در برابر عظمت پاداش الهى آگاه باشند هرگز فريب زرق و برق جهان مادى را نمى خورند و هيچ گاه آرزوى ثروت قارون نمى كنند.(2)،(3)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.