پاسخ اجمالی:
احادیث دوازده خلیفه را، بخارى و مسلم در «صحیح» خود آورده اند. و می دانیم که روایات صحیحین (بخارى و مسلم) نزد اهل سنت، از اعتبار بالایى برخوردار است و هر نوع خدشه را در سند و مضمون آن ناروا مى دانند. ضمن اینکه روایات با این مضمون در دیگر صحاح و مسانید اهل سنت مثل: سنن ابو داود، ترمذی، مسند احمد، و مستدرک حاکم نیز وجود دارد.
پاسخ تفصیلی:
عده ای از علمای اهل سنت حدیث جابر بن سَمُره که می گوید: «سمعت رسول الله یقول: لا یزال الاسلام عزیزا ً الی اثنی عشر خلیفه» و همچنین نقل می کند که آن حضرت فرمود: «لا زال هذا الدین عزیزاً منیعاً الی اثنی عشر خلیفه کلهم من قریش»(1) را ضعیف شمرده اند.
در جواب می گوییم: احادیث دوازده خلیفه را، بخارى و مسلم در «صحیح» خود(2) آورده اند. و می دانیم که روایات صحیحین (بخارى و مسلم) نزد اهل سنت، از اعتبار بالایى برخوردار است و هر نوع خدشه را در سند و مضمون آن ناروا مى دانند. شعار دانشمندان سنى این است: کلّ ما فى صحیح البخارى صحیحٌ، بنابراین چگونه مى توان سند روایایت جابر بن سمره را ضعیف دانست؟
ابن حجر در مقدمه کتاب «فتح البارى» که شرح صحیح بخارى است، یادآور مى شود که کلیه روایات صحیح بخارى معتبر است، آنگاه برخى مناقشات را مطرح مى کند و به آنها پاسخ مى دهد.(3)
ممکن است گفته شود: خبر جابر بن سمره، اگر هم صحیح باشد، خبر واحد است و چنین خبرى در مورد عقاید حجت نیست.
ولى پاسخ آن روشن است، اگر دلیل امامت امامان دوازده گانه، به روایت جابر سمره منحصر بود، این اعتراض محل داشت، ولى ادلّه امامت پیشوایان معصوم به اندازه اى است که بر هر فرد منصف یقین آور مى باشد.
ضمن اینکه روایات با این مضمون در دیگر صحاح و مسانید اهل سنت مثل: سنن ابو داود(4)، ترمذی(5)، مسند احمد(6)، و مستدرک حاکم(7)، نیز وجود دارد. (8)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.