پاسخ اجمالی:
سعد ابی وقاص که نام اصلی او مالک ابن وهیب بن عبد مناف و کنیه وی ابو اسحاق، و مادرش حمنة دختر سفیان بن امیة است؛ از پیشگامان مسلمانان است که در هفده سالگى مسلمان شد و در جنگهای بدر، احد، خندق، حدیبیه، خیبر و فتح مکه حضور داشت. اهل سنت او را جزء ده تن از اعضای عشره مبشره می دانند. ولی در دوران خلفات عثمان به دنیا پرستی و مال اندوزی روی آورد؛ و همین باعث شد که با علی(ع) بیعت نکند. سعد در سال 55 درگذشت و مروان بن حکم بر او نماز گزارد و در مدینه دفن شد.
پاسخ تفصیلی:
سعد ابی وقاص که نام اصلی او مالک است؛ پسر وهیب بن عبد مناف بن زهرة بن کلاب بن مره است. کنیه وی ابو اسحاق است، و مادرش حمنة دختر سفیان بن امیة بن عبد شمس بن عبد مناف بن قصىّ است.(1)
در کتاب طبقات الکبری آمده است سعد بن ابى وقاص: از پیشگامان مسلمانان است که در هفده سالگى مسلمان شد.(2) و از جمله کسانی است که در جنگهای بدر، احد، خندق، حدیبیه، خیبر و فتح مکه حضور داشت و در هنگام فتح مکه، پیامبر(صلی الله علیه وآله) یکى از سه پرچم مهاجران را در دست او قرار داده است(3). و اهل سنت او را جزء ده تن از اعضای عشره مبشره می دانند(4).
ولی سعد بن ایس وقاص از جمله افرادی بود که در دوران خلفات عثمان به دنیا پرستی و مال اندوزی روی آورد؛ و این دنیا پرستی او باعث شد که با علی بن ابی طالب(علیه السلام) در دوران خلافت ظاهری اش بیعت نکند.(5)
مسعودى می گوید: در روزگار خلافت عثمان هم خودش، و هم عده ای از صحابه پیامبر(صلی الله علیه وآله) به ثروت اندوزی املاک و اموال روی آورده بودند؛ چنانکه روزى که خود عثمان مرد، بهاى املاک او در وادى القرى و حنین و دیگر نواحى به بیش از دویست هزار دینار می رسید و شتران و اسبان بسیارى از او بر جای ماند، و ثروت زید بن ثابت هم از شمش زر و سیم به مقدارى بود که آنها را با تبر می شکستند؛ و این علاوه بر اموال و املاکى بود که بهاى آنها بصد هزار دینار می رسید، و طلحه و زبیر، و نیز سعد بن ابى وقاص که قصری براى خود در عقیق بنا کرده بود که سقفهایى بلند داشت و فضاى پهناورى بدان اختصاص داد و بر فراز دیوارهاى آن کنگره ها بساخت(6).
یعقوبی می نویسد: سعد بن ابى وقاص قصرى هم در ده میلى مدینه بنا کرده بود که در اواخر عمرش در آنجا سکونت داشت(7).
واقدى هم در کتاب طبقات الکبری از قول فروة بن زبیر، و از عایشه دختر سعد نقل مىکند: روزى که سعد بن ابى وقاص درگذشت دویست و پنجاه هزار درهم از خود باقى گذاشت(8).
محمد بن سعد مى گوید: سعد بن ابى وقاص در سال پنجاه وپنج هجری قمری درگذشت و مروان بن حکم که در آن هنگام فرماندار مدینه بود بر جنازه اش نماز گزارد و در مدینه دفن شد.(9)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.