پاسخ اجمالی:
برخى از علماى اهل سنّت با استناد به روایتی که نزول آیه تبلیغ را یک بار در مدینه و بار دیگر در مکه ثابت می کند، آن را مرتبط با رفع نگرانی پیامبر از حفظ جانش دانسته اند. پاسخ: اولا: با فرض نزول این آیه در مکه، نزول بار دیگر آن در مدینه وجهی ندارد. ثانیا: مفسران اهل سنت با توجه به مدنی بودن این آیه، چنین روایتی را غریب دانسته اند. ثالثا: بر فرض صدور چنین روایتی، درصدد بیان مورد نزول آیه نیست و شأن نزول آیه تفاوت بسیارى با استناد کردن رسول خدا به بخشى از آیه برای معاف کردن محافظین خود دارد.
پاسخ تفصیلی:
برخى از علماى اهل سنّت آیه تبلیغ را به گونه اى توجیه کرده اند تا ربطى به مسأله غدیر نداشته و از مؤیّدات ولایت امیرالمؤمنین على بن ابى طالب(علیه السلام) به حساب نیاید.
آنها مى گویند: پیش از نزول این آیه از پیامبر(صلى الله علیه وآله) محافظت مى شد ولى پس از نزول آن و تضمین خداوند بر حفظ جان ایشان، عذر نگهبانان را خواسته، و فرمودند: «بروید، خداوند من را حفظ خواهد کرد.»
در پاسخ مى گوییم: اولا: قول به این که آیه فوق دو بار، یکى در اوائل بعثت و دیگرى در مدینه در اواخر بعثت نازل شده باشد،(1) نمى تواند مشکلى را حل کند; زیرا بر فرض این که آیه در اوائل بعثت نازل شده باشد و در آن تضمین خداوند بر حفظ پیامبر(صلى الله علیه وآله) باشد دیگر نیازى به نگهبانى رسول خدا(صلى الله علیه وآله) در مدینه توسط یارانش نخواهد بود.
ثانیاً: اساساً مفسّران اهل سنّت این روایات را غریب دانسته و بر این قول متفقند که چون آیه مذکور مدنى و در اواخر بعثت نازل شده است و با روایتى که مى گوید این آیه براى برداشته شدن حفاظت و حراست ابو طالب از پیامبر(صلى الله علیه وآله)، نازل شده منافات دارد(2) زیرا طبق نقل روایت این حراست در مکه بوده در حالیکه آیه مدنى است.
ثالثاً: این روایات بر فرض احراز صدور، درصدد بیان مورد نزول آیه نیست و با آن منافاتى ندارد، بلکه در آن ها تنها استناد پیامبر خدا(صلى الله علیه وآله) را به بخشى از این آیه نشان مى دهد و شأن نزول آیه تفاوت بسیارى با استناد کردن رسول خدا به بخشى از آیه دارد.(3)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.