پاسخ اجمالی:
جابر در عصر امام صادق(ع) زندگى مى کرده و از اصحاب ايشان بود. جابر به هنگام نقل حديث، مى گفته: وصىّ الاوصيا چنين برايم گفت. ذهبى نقل نموده: نسايى و ابوداود به احاديث جابر احتجاج کرده اند. وکيع گفته است: جابر جعفى موثق و مورد اطمينان است. سفيان ثورى به شعبه گفته: اگر نسبت به جابر جعفى حرف ناروايى بزنى، من هم به تو خواهم گفت، من پرهيزگارتر از او نديدم. جابر سال 128 از دنيا رفت.
پاسخ تفصیلی:
ذهبى در کتاب میزان الاعتدال(1) خود، نام جابر بن یزید را ذکر نموده و یادآور شده که او یکى از علماى شیعه است و از سفیان نقل نموده که از جابر چنین شنیده است: «علم و دانش پیامبر(صلى الله علیه وآله) به على(علیه السلام) منتقل شد و از على به حسن و این انتقال علم همچنان ادامه یافت تا به جعفر صادق(علیه السلام) رسید.»
جابر در عصر امام صادق زندگى مى کرده است.
مسلم، در اوایل صحیح خود، از «جراح» روایت نموده که از جابر شنیده است: نزد من هفتاد هزار حدیث از امام باقر(علیه السلام) است که همه از پیامبر مى باشد.
و از زهیر نقل نموده که از جابر شنیده است: پنجاه هزار حدیث مى دانم که آن را هنوز به کسى نگفته ام. سپس گفته است: روزى حدیثى نقل نمود، آن گاه گفت: این یکى از آن پنجاه هزار حدیث است.
جابر، به هنگام نقل حدیث، چنان که ذهبى در میزان خود، در شرح حال او آورده است، مى گفته است: وصىّ الاوصیا چنین برایم گفت.
و ابن عدىّ، چنان که در شرح حال جابر در میزان است، گفته است: آنچه موجب عیب گرفتن بر جابر شده، این است که او به رجعت ایمان داشته است.
ذهبى در شرح حال وى در میزان، از قول زائده چنین نقل نموده است: جابر جعفى رافضى بود و دشنام مى داد.
با این حال، نسایى و ابوداود به احادیث او احتجاج کرده اند. در صورت مراجعه، احادیث وى را در باب سجده سهو، در صحیح نسایى و صحیح ابوداود، خواهید یافت.
شعبه، ابوعوانه و عده اى از این طبقه، از او حدیث فرا گرفته اند.
ذهبى، در کتاب میزان، رمز ابوداود و ترمذى را کنار نامش گذارده است تا اشاره کند به این که وى از رجال اسناد آنهاست. او از سفیان نقل نموده است که جابر جعفى، در نقل حدیث، مرد پرهیزگار و باتقوایى است. و نیز سفیان گفته است: من پرهیزگارتر از او ندیدم.
شعبه گفته است: جابر بسیار راستگوست. و نیز او گفته است: هر گاه جابر مى گفت أَنْبَأَنا و حَدَّثَنا و سَمِعْتُ، از موثق ترین مردم بود.
وکیع گفته است: اگر در همه چیز شک کردید، در این شک نکنید که جابر جعفى موثق و مورد اطمینان است.
ابن عبدالحکم از شافعى شنیده است که سفیان ثورى به شعبه گفته است: اگر نسبت به جابر جعفى حرف ناروایى بزنى، من هم به تو خواهم گفت.
جابر، در سال 128 یا 127 از دنیا رفته است (خدا رحمتش کند).(2)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.