پاسخ اجمالی:
ذهبی نوشته: او از رجال ابوداود و ترمذى است و از احمد توثیق او را نقل کرده؛ احادیث وى در صحیح ترمذى و صحیح ابوداود و سایر کتب احادیث اهل تسنن موجود است. ابن سعد در طبقات وى را نام برده و گفته: وى شیعه اى سرسخت بود.
پاسخ تفصیلی:
ابو عبد الله جدلى، راز دار علی(علیه السلام) و یکی از شیفتگان اهل بیت(علیهم السلام) می باشد.
ذهبى در کتاب میزان الاعتدال(1) او را در قسمت کنیه ها، نام برده و علامت «د.ت» را بر عنوان آن قرار داده است تا اشاره کند به این که او از رجال ابوداود و ترمذى، در صحیح آنها است. سپس وى را چنین توصیف کرده که شیعه اى کینه توز است. از جوزجانى نقل کرده است که وى پرچمدار مختار بوده و از احمد توثیق او را نقل کرده است.
شهرستانى در کتاب ملل و نحل، وى را از رجال شیعه شمرده و ابن قتیبه، در کتاب معارف، او را از غُلات رافضى ها دانسته است. احادیثى که وى نقل کرده است، در صحیح ترمذى و صحیح ابوداود و سایر کتب احادیث اهل تسنن موجود است.
ابن سعد در طبقات، وى را نام برده(2)، و گفته است: وى شیعه اى سرسخت بود. گمان مى برند که او در میان سپاهیان خاص مختار بود که وى را با 800 نفر به جنگ عبداللّه بن زبیر فرستاد تا بر او حمله بَرَد و نگذارد که محمّد بن حنفیه به خواسته ابن زبیر تن بدهد. و این در وقتى بود که ابن زبیر، ابن حنفیه و بنى هاشم را محاصره کرده بود و اطراف آنان را هیزم ریخته بود تا آنها را آتش بزند؛ زیرا آنها از بیعتش امتناع مى ورزیدند. ابوعبداللّه جدلى آنها را از این خطر نجات داد. خداوند وى را از ناحیه خاندان پیامبر(صلى الله علیه وآله) جزاى خیر دهد.(3)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.