پاسخ اجمالی:
چگونه ممکن است عایشه افضل و برترین زنان پیامبر(ص) باشد، با این که طبق حدیث صحیحى که خودش نقل کرده است، پيامبر(ص)، حضرت خديجه(س) را برترين بانوان خود می دانست؛ ضمن اینکه این مطلب از روایاتی که درباره چهار زن برگزیده عالم وارد شده نیز فهمیده می شود.
پاسخ تفصیلی:
چگونه ممکن است او افضل و برترین زنان پیامبر(صلى الله علیه وآله) باشد، با این که طبق حدیث صحیحى که خودش نقل کرده است، پيامبر (صلى الله علیه وآله) حضرت خديجه را برترين بانوان خود می دانست؛ چنان كه عايشه مى گوید:
«روزى پیامبر(صلى الله علیه وآله) یاد خدیجه نمود. من از او عیب جویى کرده، گفتم: پیرزنى چنین و چنان بود. خداوند بهتر از او را به تو عنایت کرده است. پیامبر فرمود: خداوند بهتر از وى به من نداده است، او به من ایمان آورد، هنگامى که دیگران به من کافر بودند، تصدیقم نمود زمانى که مردم تکذیبم نمودند، مرا در مال و ثروت خویش شریک گردانید، آن دم که مرا محروم ساختند، خداوند فرزند را از او به من عطا کرد، و نه از دیگرى.»(1)
و باز از عایشه نقل شده است: «رسول خدا از خانه خارج نمى شد، مگر این که خدیجه را یاد مى کرد و بر او درود مى فرستاد. روزى وى را یاد نمود و غیرت زنانگى مرا تحریک کرد، گفتم: مگر او پیرزنى بیش بود؟ خداوند به جاى او بهتر را به تو داده است، حضرت خشمگین شد، آن چنان که موهاى جلوى پیشانى اش از شدت خشم مى لرزید، سپس فرمود: نه، به خدا سوگند، بهتر از او را خداوند به من نداده است. وى به من ایمان آورد زمانى که مردم کافر بودند، تصدیقم کرد زمانى که تکذیبم نمودند، در ثروت خویش با من مواسات به خرج داد، وقتى که مرا محروم ساخته بودند، از او خداوند فرزندانى روزى ام کرد، در صورتى که از دیگر زنان محرومم ساخت.»
2 ـ بنابراین، برترین همسران پیامبر(صلى الله علیه وآله) خدیجه کبرى، صدیقه این امت بود; نخستین زنى که به خدا ایمان آورد، کتاب خدا را تصدیق نمود، و با پیامبرش در ثروت خود، مواسات به خرج داد. از این جهت است که مى بینیم به پیامبر وحى شد که او را به خانه اى از مروارید و زبرجد، در بهشت، بشارت دهد(2)، وپیامبر به برتری او بر سایر زنانش تصریح نمود، آنجا که می فرماید:
«أَفْضَلُ نِساءِ أَهْلِ الْجَنَّةِ خَدِیْجَةُ بِنْتُ خُوَیْلِدَ، وَ فاطِمَةُ بِنْتُ مُحَمَّد، وَ آسِیَةُ بِنْتُ مُزاحِمَ وَ مَرْیَمُ بِنْتُ عِمْرانَ»؛ ( برترین زنان بهشت، خدیجه دختر خویلد، فاطمه دختر محمّد، آسیه دختر مزاحم و مریم دختر عمران مى باشند.)
و نیز فرمود: بهترین زنان جهان چهار نفرند، سپس همین چهار نفر را برشمرد و همچنین فرموده است: «از میان زنان جهان مریم دختر عمران، خدیجه دختر خویلد، فاطمه دختر محمّد و آسیه همسر فرعون را به نیکى مى توان یاد کرد.»
روایات فراوان دیگرى از این قبیل نقل شده است که از صحیح ترین و ثابت ترین آثار نبوت هستند.
صرف نظر از خدیجه نمى توان گفت: عایشه از دیگر زنان پیامبر برتر است; سنت هاى رسیده و اخبار موجود در کتاب ها نیز از بازگویى برترى عایشه، بر سایر زنان پیامبر، ابا دارند، و بر عاقلان نیز پوشیده نیست.
بلى احیاناً خودش خیال مى کرد که از دیگران افضل است، ولى پیامبر(صلى الله علیه وآله) آن را امضا نمى فرمود. و این از جریانى که بین او و ام المؤمنین، صفیه دختر حَیّى، اتفاق افتاده است، مى توان فهیمد.
اصل واقعه این است: پیامبر بر صفیه وارد شد، دید گریه مى کند. پرسید: چرا گریه مى کنى؟
پاسخ داد: به من خبر رسیده است که: عایشه و حفصه از من عیب جویى مى کنند و مى گویند: ما از صفیه بهتریم. رسول خدا فرمود: چرا نپرسیدى چگونه شما از من بهترید در حالى که پدر من هارون(علیه السلام) و عمویم موسى(علیه السلام) و همسرم محمّد(صلى الله علیه وآله) است(3)، (4)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.