پاسخ اجمالی:
ریه ها، یکی از اعضای اصلی دستگاه تصفیه خون، به صورت دو توده اسفنجى شکل، در پشت قفسه سینه قرار دارد که داراى حفره هاى بسیار کوچک به نام کیسه هاى هوایی است. هوا از راه بینى یا دهان وارد شش ها مى شود(دم)، و پس از مبادله و عمل تصفیه، شش ها به حال عادى برگشته و هواى مسموم به خارج رانده مى شود (بازدم). حرکت ریه ها مانند حرکت قلب، یک حرکت خودکار و دائمى است، با این تفاوت که انسان مى تواند حرکت آن را به اختیار خود کنترل کند ولى حرکت قلب از کنترل ما خارج است.
پاسخ تفصیلی:
عامل اصلى تصفیه خون همان عضو معروفى است که ما آن را جگر سفید، شش و یا ریه مى نامیم که وزن آن به طور متوسّط در مردان 1200 گرم و در زنان 900 گرم مى باشد.
در اینجا تذکّر این نکته لازم است که اختلاف در ساختمان بدنى زن و مرد تنها در این قسمت نیست، بلکه این دو جنس از نظر کمّى و کیفى نیز اختلاف دارند، به خصوص در مغز که مرکز فعّالیّت هاى فکرى و رشد عقلانى محسوب مى شود.
همین اختلاف در ساختمان و نیروهاى بدنى است که باعث تفاوت این دو جنس در فعّالیّت هاى حیاتى گردیده و پایه قوانین و مقرّرات اجتماعى، سیاسى، حقوقى و... مى گردد.(1)
شش ها که به صورت دو توده ارتجاعىِ اسفنجى شکل دیده مى شود، در پشت قفسه سینه جاى دارد و داراى تعداد زیادى از حفره هاى بسیار کوچک به نام «کیسه هاى هوایى» است. وجود این کیسه ها سبب مى شود که گنجایش شش ها به مراتب زیادتر گردد، به طورى که همین توده کوچک، وسعتى برابر با 200 متر مربع دارد و این یکى از نکات حیرت آور شش هاست.(2)
در دیواره شش ها مویرگ هاى زیادى پخش شده که همه از دو سرخرگ شش ـ که خون تیره را از قلب به شش ها مى آورند ـ منشعب گردیده اند. این مویرگ ها که در کیسه هاى هوایى شش ها وجود دارد، پیوسته با آنها در تماس بوده و هنگامى که در اثر تنفّس، هوا وارد کیسه هاى مزبور مى گردد، مبادله میان خون و هوا صورت مى گیرد، یعنى موادّ حیاتى هوا از دیواره کیسه هاى هوایى نفوذ کرده، از دیواره نازک مویرگ ها نیز گذشته و وارد خون مى شود. همچنین سموم خون، تحویل حفره ها گردیده و به وسیله بازدم از راه حلق و بینى به خارج فرستاده مى شود. به این ترتیب در هر دم و بازدم مقدارى خون در مویرگ ها تصفیه شده و کم کم به هم پیوسته و جمع مى شود و سپس به وسیله چهار سیاهرگ شش به قلب (دهلیزچپ) باز مى گردد.
هنگامى که ما هوا را از بینى یا دهان به شش ها هدایت مى کنیم (دم) کیسه هاى هوایى پر شده و به حجم شش ها افزوده مى شود. پس از مبادله و عمل تصفیه، شش ها به حال عادى برگشته و حفره ها خالى مى گردند و هواى مسموم به خارج رانده مى شود (بازدم).(3)
حرکت ریه ها ـ که همان باز و بسته شدن آنهاست ـ مانند حرکت قلب، یک حرکت خودکار و دائمى مى باشد که در تمام مدّت عمر در خواب و بیدارى انجام مى گیرد، با این تفاوت که انسان مى تواند حرکت آن را به اختیار خود کنترل کند ولى حرکت قلب به کلّى از کنترل ما خارج است.(4)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.