پاسخ اجمالی:
احاديث نبوى پيرامون حضرت مهدى(عج) و صفاتش، در منابع قديم اهل سنت به قدرى زياد است كه محدثان بزرگ اهل سنت، احاديث مربوط به حضرت را متواتر می دانند. در يك بررسى اجمالى، تعداد 17 نفر از دانشمندان اهل سنت در كتاب هاى خود، به متواتر بودن این احاديث، تصريح كرده اند که می توان به علامه شوکانی، حافظ ابو عبد الله گنجى شافعى، ابن حجر عسقلانى شافعى و . . . اشاره کرد، که با صراحت گفته اند: اخبار متواترى از پيامبر(ص) رسيده كه نشان مى دهد مهدى از خاندان اوست و او زمين را پر از عدل و داد مى كند.
پاسخ تفصیلی:
احاديث نبوى پيرامون حضرت مهدى - عجل الله تعالى فرجه - و صفات و علائم ايشان در كتاب ها و منابع قديم اهل سنت به قدرى زياد است كه دانشمندان علم حديث و حافظان بزرگ سنّى، احاديث مربوطبه مهدى را «متواتر» دانسته اند.(1)
بر اساس يك بررسى اجمالى، تعداد 17 نفر از دانشمندان بزرگ اهل سنت، به «متواتر» بودن احاديث مهدى در كتاب هاى خود، تصريح كرده اند.(2) علامه «شوكانى» در خصوص اثبات تواتر اين روايات، كتابى به نام «التوضيح فى تواتر ما جأ فى المنتظّر والدّجال و المسیح» تأليف كرده است.(3)
بى مناسبت نيست در اينجا، به عنوان نمونه، سخنان چند تن از مشاهير علماى سنّى را در اين زمينه از نظر خوانندگان محترم بگذارانيم:
1 - «شوكانى» در كتاب ياد شده، پس از نقل احاديث مربوط به حضرت مهدى مىگويد: همه احاديثى كه آورديم، به حدّ تواتر مىرسد، چنانكه بر مطلّعان پوشيده نيست. بنابر اين با توجه به همه احاديثى كه نقل كرديم، مسلّم شد كه احاديث منقول درباره مهدى منتظر، متواتر است... آنچه گفته شد براى كساني كه ذره اى ايمان و اندكى انصاف دارند، كافى به نظر مى رسد!(4)
2 - حافظ(5) ابو عبد الله گنجى شافعى (متوفاى 658 ه". ق) در كتاب «البيان فى أخبار صاحب الزمان» (باب 11) مى گويد:
«احاديث پيامبر اكرم(صلی الله علیه وآله) درباره مهدى، به دليل راويان بسيارى كه دارد، به حدّ تواتر رسيده است».(6)
3 - حافظ مشهور «ابن حجر عسقلانى شافعى» (متوفاى 852 ه". ق) در كتاب «فتح البارى» كه در شرح «صحيح بخارى» نوشته است، مى گويد:
«احاديث متواترى وجود دارد حاكى از اينكه: مهدى، از اين امّت است و عيسى(علیه السلام) از آسمان فرود آمده و پشت سر وى نماز خواهد گزارد».(7)
4 - «مؤمن شبلنجى» مىنويسد: «اخبار متواترى از پيامبر رسيده كه نشان مىدهد مهدى از خاندان اوست و او زمين را پر از عدل و داد مى كند».(8)
5 - «شيخ محمد صبّان» مى نويسد: «اخبار متواترى از پيامبر نقل شده مبنى بر اينكه مهدى (سرانجام) قيام مى كند و اينكه او از خاندان پيامبر است و زمين را پر از عدل و داد خواهد كرد...».(9)
6 - شيخ منصور على ناصف، از علماى بزرگ و معاصر «الأزهر» و مؤلف كتاب «التاج الجامع للأُصول»،(10) مى نويسد:
در ميان دانشمندان گذشته و امروز مشهور است كه در آخر الزمان به حتم و يقيم مردى از اهل بيت پيامبر كه نام او مهدى است، ظهور خواهد كرد. او بر همه كشورهاى اسلامى تسلّط خواهد يافت. مسلمانان، همه پيرو او خواهند شد، او در ميان آنان به عدالت رفتار مى كند، و دين را قوّ مى بخشد. آنگاه دجّال پيدا مى شود. عيساى مسيح از آسمان فرود مى آيد و دجّال را مى كشد، يا با مهدى در كشتن دجّال همكارى مى كند.
سخنان و احاديث پيامبر را درباره مهدى، جماعتى از نيكان اصحاب پيامبر روايت كرده اند. محدّثان بزرگى مانند: ابو داود، ترمذى، ابن ماجه، طبرانى، ابو يعلى، بزّاز، امام احمد حنبل و حاكم نيشابورى آن احاديث را در كتاب هاى خود نقل كرده اند.(11)
ابن ابى الحديد يكى از متتبع ترين علماى اهل سنت، در اين زمنيه مى نويسد:
«تمامى فرق اسلامى، اتفاق نظر دارند كه عمر دنيا و تكليف (بشر به اجرا احكام الهى)، پايان نمى پذيرد مگر پس از ظهور مهدى».(12)، (13)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.