پاسخ اجمالی:
باکتری ها موجودات ریزی هستند که تنها با میکروسکوپ دیده می شوند و برای اندازه گیری آنها باید از واحدی به نام میکرون استفاده کرد. نحوه تولید مثل و سرعت تصاعدی باکتری ها، یکی دیگر از اسرار شگفت انگیز جهان خلقت است. باکتری ها، فضولات، کثافات و لاشه هاى حیوانات را در آزمایشگاه هاى طبیعى خود، تجزیه و به موادّ حیاتى از قبیل کربن، ازت، هیدروژن و اکسیژن تبدیل مى کنند، آنها مواد فاسد و مزاحم را تبدیل به موادّ حیاتى مى کنند تا در همه حال موادّ حیاتى زمین به اندازه معیّن موجود باشد.
پاسخ تفصیلی:
پاره اى از جانداران (باکترى ها) با میکروسکوپ هاى معمولى که اجسام را چند هزار مرتبه بزرگ تر نشان مى دهند، قابل مشاهده هستند، امّا تعداد دیگرى از آنها (ویروس ها) حتّى با قوى ترین میکروسکوپ ها نیز قابل دیدن نیستند و باید با وسایل مخصوصى به نام میکروسکوپ الکترونیکى از حال آنها باخبر شد!
براى اندازه گیرى باکترى ها، واحد مخصوصى به نام میکرون را برابر بایک هزارم میلی متر انتخاب کرده اند. یعنى اگر یک میلی متر ناچیز را به 1000 قسمت تقسیم کنیم، یک قسمت آن یک میکرون نام دارد، زیرا باکترى ها به قدرى کوچک هستند که مقیاس هاى معمولى جواب احتیاجات ما را درباره محاسبه اندازه حجم و جثّه آنها نمى دهد.
داستان تولید مثل در باکترى ها یکى دیگر از اسرار شگفت انگیز جهان بى نهایت کوچک است.
درست است که باکترى ها هرگز جفت گیرى نمى کنند، ولى تولید مثل آنها به سرعت عجیبى از راه تقسیم شدن انجام مى گیرد. به این ترتیب که هر باکترى وقتى رشد و نموّ کافى نمود، از وسط، فرورفتگى پیدا کرده و کم کم این فرورفتگى افزوده مى شود تا اینکه به دو نیم تقسیم مى شود و هر کدام از آن دو، نیز به نوبه خود رشد و نمو کرده و به دو باکترى مستقلّ دیگر تقسیم مى شوند و به همین ترتیب... در شرایط مناسب، هر باکترى در عرض هر نیم ساعت به اندازه کافى رشد کرده و تولید مثل مى کند. اکنون اگر یک عدد باکترى را در محیط مناسب (مانند شیر) قرار دهیم، پس از نیم ساعت، به دو باکترى تقسیم شده و در هر نیم ساعت تعداد آنها دو برابر مى گردد. به این ترتیب تعداد باکتری هاى بوجود آمده از تقسیم یک باکترى، در 24 ساعت اوّل، بالغ بر 100 هزار میلیارد خواهد شد،(1) در حالى که حجم مجموع باکترى هاى مزبور 100 سانتی متر مکعّب مى باشد.(2) حال اگر به همین ترتیب جلو برویم، در 48 ساعت، حجم این باکترى ها از یک کیلومتر مربع تجاوز کرده و در مدّت 2 تا 3 روز به مقدار حجم کره زمین افزایش مى یابد!
باید دانست که این همه افزایش سرسام آور باکترى ها از راه اضافه تصاعدى است که در هر مرتبه، عدد موجود، دو برابر افزوده مى شود و پیداست که نباید آن را با عمل جمع و ضرب معمولى اشتباه کرد.
این باکترى هاى نامرئى با تمام نیرو براى تأمین موادّ حیاتى مورد احتیاج جانداران، از مدفوعات و لاشه هاى فاسد استفاده مى نمایند. یعنى باکترى ها، فضولات، کثافات و لاشه هاى حیوانات را از صورت فعلى در آورده و در آزمایشگاه هاى طبیعى خود تجزیه و به موادّ حیاتى (از قبیل کربن، ازت، هیدروژن و اکسیژن) تبدیل مى کنند.
به این وسیله هم مواد فاسد و مزاحم را از بین مى برند و هم جاى موادّ حیاتى مصرف شده را پر مى کنند. به راستى باکترى ها چه مأموریت طاقت فرسا و اسرارآمیزى به عهده دارند؟!
بر این اساس، همیشه از یک سو موادّ حیاتى در اثر وجود جانداران نابود شده و رو به کاهش مى گذارد و از سوى دیگر، تحت سازمان مجهّزى، ساخته و تحویل داده مى شود. در واقع همیشه موادّ حیاتى زمین به اندازه معیّن موجود مى باشد، ولى در هر حال نباید فراموش کرد که قهرمان این صحنه شگفت انگیز، همان باکترى هایى هستند که ما هیچ وقت آنها را نمى بینیم.(3)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.