پاسخ اجمالی:
در زمان اورنگ زیب اسماعیلیان طیبى به الحاد متهم شده و بسیارى از آنان به اجبار به اهل سنت تغییر کیش دادند. داعی آنها به قتل رسید و مساجدشان به اهل سنت داده شد. بعد از زوال امپراتورى مغول در هند، بهره هاى طیبى مراسم عبادى خود را از سر گرفتند. طیبیان به داودیان و سلیمانى ها تقسیم شدند. داودیان جهان اکثراً در هند هستند. سلیمانى ها در یمن با داعیّت سلیمان بن حسن (م 1005 هـ) به راه خود ادامه داده و منصب داعى مطلق سلیمانى ها از سال 1088هـ در خانواده ابراهیم بن محمد مکرمى با چند انقطاع ادامه یافته است.
پاسخ تفصیلی:
در زمان اورنگ زیب اسماعیلیان طیبى به الحاد متهم شده و بسیارى از آنان به اجبار به اهل سنت تغییر کیش دادند. داعى آنها به قتل رسید و مساجد آنها به اهل سنت داده شد. بعد از زوال امپراتورى مغول در هند، بهره هاى طیبى مراسم عبادى خود را از سر گرفته و عزادارى محرّم به پا شد و مردم دوباره به نماز در مساجد خود به رسم شیعى پرداختند. در دوران ابراهیم وجیه الدین داعى سى و هشتم داودیان اسماعیل بن عبدالرسول مجدوع، (م 1183) کتابى به نام فهرست الکتب و الرسائل نوشت که در آن به کتابشناسى اسماعیلیه پرداخته است. این فهرست اکنون به فهرست مجدوع معروف است. این کتاب به وسیله علینقى منزوى تصحیح و در سال 1966 م در تهران به چاپ رسیده است. در سال 1213 هـ عبدعلى سیف الدین داعى چهل و سوم داودى ها مدرسه اى براى تعلیم اعتقادات و فقه طیبیان در شهر سورات تأسیس کرد. این مدرسه اکنون به جامعة السیفیّه مشهور است. در این دوران انگلیسیها بر هند تسلط یافته و شرایط بهترى را براى طیبیان ایجاد کردند. با درگذشت ناگهانى داعى چهل و ششم داودیان در سال 1256 هـ، مناقشاتى بر سر جانشینى درگرفت که اثراتش تاکنون ادامه دارد، به نحوى که در سال 1309هـ سندى مکتوب و منتشر شد که در آن آمده بود که داعیان از زمان مرگ داعى چهل و ششم به بعد داعى نبوده و فقط مدیران اداره جامعه طیبى هستند. در دوران داعى پنجاه و یکم (1333-1385 هـ) اصلاح طلبانى در دورن داوودیان به وجود آمده و به بعضى از کارهاى داعى ایراد گرفتند، ولى داعى با طرح عصمت خود آنان را از جامعه داودى طرد نمود. در سال 1385هـ محمد برهان الدین جانشین پدر شد و تا کنون داعى مطلق داودیان است. او نیز مثل پدرش بر امور سنتى تأکید دارد و بهاى زیادى به اصلاح طلبان نمى دهد.
تعداد داودیان جهان بین پانصد تا هفتصد هزار تخمین زده مى شود که اکثراً در هند هستند، که نیمى از آنها نیز در گجرات زندگى مى کنند. (1)
امّا سلیمانى ها در یمن با داعیّت سلیمان بن حسن (م 1005 هـ) به راه خود ادامه داده و منصب داعى مطلق سلیمانى ها از سال 1088هـ در خانواده ابراهیم بن محمد مکرمى (م 1094) با چند انقطاع تاکنون ادامه یافته است. در انتصاب داعیان سلیمانى هیچ انشقاقى پیش نیامد و سلیمانى ها همیشه با زیدیان در جنگ بوده اند و با ظهور وهابیت در عربستان دشمن جدیدى پیش روى خود دیدند و در جنگ عبدالعزیز (م 1372) با یمنى ها ناحیه سلیمانى ها به دست آل سعود افتاد و داعى چهل وپنجم سلیمانیان على بن محسن (م 1355 م) با آل سعود قرارداد صلح امضاء کرد. داعى چهل و ششم اسماعیلیانِ طیبىِ سلیمانى حاج غلامحسین (م 1375) مرد عالمى بود که کتاب دعائم الاسلام قاضى نعمان را تلخیص کرده و با نام شرح المسائل به عنوان کتاب فقهى طیبیان انتشار داد. داعى حاضر طیبیان سلیمانى حسین بن حسن مکرمى است که به عنوان داعى چهل و نهم سلیمانى ها از سال 1396 هـ تاکنون داعى مطلق آنهاست که اکنون در عربستان (محدوده تسخیر شده توسط وهابیان در سال 1353 هـ) زندگى مى کند. تعداد سلیمانیان را حدود صدهزار نفر دانسته اند که اکثراً در یمن زندگى مى کنند. دستگاه رهبرى سلیمانى مترقى تر از داودیان است و بعضى از تغییرات اجتماعى را پذیرفته است. (2) مرحوم آصف بن على اصغر فیضى معروف به آصف فیضى یکى از محققان اسماعیلى طیبى سلیمانى است که کتاب دعائم الاسلام را تصحیح و به چاپ رساند. (3)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.