پاسخ اجمالی:
اگر روایات اهل سنت درباره مهدویت به عنوان مسأله فرعی نزدیک به 200عدد و در حد تواتر است، نزد شیعه بیش از هزار حدیث درباره این موضوع، به عنوان یکی از ضروریات مذهب نقل شده است. علمای شیعه در طول تاریخ زحمات بسیاری برای جمع آوری این احادیث و آموزه های مهدویت کشیده اند.
پاسخ تفصیلی:
عقیده به وجود یک مصلح جهانى به نام «مهدى» در بین شیعه امامیّه موج بیشتر وگسترده ترى نسبت به اهل سنّت دارد؛ زیرا اگر اهل تسنّن آن را به عنوان یک مسأله فرعى مسلّم پذیرفته اند، شیعه آن را جزء اصول اصلى مى داند، چون سلسله امامان دوازده گانه، به او ختم مى گردد، و او خاتم الاوصیاء است.
بعضى از پژوهندگان مسائل اسلامى تعداد روایاتى را که از طرق اهل تسنّن در این زمینه وارد شده به 200 حدیث تخمین زده اند، در حالى که روایات وارده از طرق شیعه در این موضوع شاید بالغ بر یکهزار حدیث مى شود.
اگر روایاتى که از مصلح بزرگ جهانى سخن مى گوید نزد اهل تسنّن از روایات متواتره است نزد شیعه از «ضروریّات مذهب» محسوب مى شود.
به همین دلیل، دانشمندان شیعه بیش از دانشمندان اهل سنّت در این زمینه کتاب نوشته اند. اگرچه همّت نگارندگان غالباً جمع آورى روایات بوده، و جز در چند مسأله، در این باره به تجزیه و تحلیل نپرداخته اند؛ و شاید در عصر خود نیازى به آن نمى دیدند.
ولى به هر حال، در جمع آورى این روایات زحمت فراوان کشیده اند.
از میان کتبى که در این زمینه ـ و به همین سبک که اشاره شد نگاشته شده ـ شاید سه کتاب زیر که دانشمندان معاصر به تألیف آن پرداخته اند جامعتر از همه باشد.
1ـ کتاب «المهدى»(1) تالیف فقیه بزرگوار سیّد صدر الدّین صدر.
2ـ کتاب «البرهان على وجود صاحب الزمان» تألیف عالم مجاهد مرحوم سیّد محسن الامین.
3ـ کتاب «منتخب الاثر فى احوال الامام الثّانى عشر» تألیف «آیت الله العظمی لطف اللّه صافى» که به تشویق و راهنمایى مرحوم آیة اللّه بروجردى صورت گرفته و فشرده اى از آن به نام «نوید امن و امان» بفارسى نشر یافته.
منابع این کتب، کتابهاى فراوانى از قدماى شیعه و اهل تسنّن است که مستقلاًّ درباره همین موضوع تألیف و یا ضمن مسائل دیگر بیان شده است.(2)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.