پاسخ اجمالی:
بر اساس روایات متعدد، منظور از عهد هر گونه رابطه، معرفت و اطاعت پروردگار و ارتباط و پیوند با مکتب اولیاى حق و هرعمل صالح است.
پاسخ تفصیلی:
خداى متعال در آیه 87 سوره «مریم» مى فرماید: (تنها کسانى مالک شفاعت اند که در نزد خداوند رحمان، عهد و پیمانى دارند)؛ «إِلاّ مَنِ اتَّخَذَ عِنْدَ الرَّحْمنِ عَهْداً».
تنها این دسته اند که مشمول شفاعت شافعان مى شوند و یا مقامشان از این هم برتر است و توانائى دارند از گنهکارانى که لایق شفاعت اند شفاعت کنند.
در این که منظور از «عهد»، در آیه فوق چیست؟ مفسران بحث هاى فراوانى کرده اند:
بعضى گفته اند: «عهد» همان ایمان به پروردگار، اقرار به یگانگى او و تصدیق پیامبران خدا است.
بعضى دیگر گفته اند: «عهد» در اینجا به معنى شهادت به وحدانیت حق و بیزارى از کسانى است که در برابر خدا پناهگاه و قدرتى قائلند و همچنین امید نداشتن به غیر «اللّه».
امام صادق(علیه السلام) در پاسخ یکى از دوستانش که از تفسیر آیه فوق سؤال کرد فرمود: «مَنْ دانَ بِوِلایَةِ أَمِیْرِ الْمُؤْمِنِیْنَ وَ الأَئِمَّةِ مِنْ بَعْدِهِ فَهُوَ الْعَهْدُ عِنْدَ اللّهِ»؛ (کسى که به ولایت امیر مؤمنان و امامان اهلبیت(علیهم السلام) بعد از او عقیده داشته باشد، آن عهد نزد خداست). (1)
در روایت دیگرى از پیامبر(صلى الله علیه وآله) مى خوانیم: «مَنْ أَدْخَلَ عَلى مُؤْمِن سُرُوراً فَقَدْ سَرَّنِى وَ مَنْ سَرَّنِى فَقَدْ إِتَّخَذَ عِنْدَ اللّهِ عَهْداً»؛
(کسى که سرور و شادى در دل مؤمنى ایجاد کند، مرا مسرور کرده و هر کس مرا مسرور کند، عهدى نزد خدا دارد). (2)
در حدیث دیگرى از پیامبر(صلى الله علیه وآله) مى خوانیم: محافظت بر عهد، همان محافظت بر نمازهاى پنجگانه است. (3)
از بررسى روایات فوق که در منابع مختلف اسلامى آمده و همچنین کلمات مفسران بزرگ اسلام، چنین نتیجه مى گیریم که عهد نزد خدا ـ همان گونه که از مفهوم لغوى آن استفاده مى شود ـ معنى وسیعى دارد و هر گونه رابطه با پروردگار، معرفت و اطاعت او و همچنین ارتباط و پیوند با مکتب اولیاى حق و هر گونه عمل صالح در آن جمع است، هر چند در هر روایتى به بخشى از آن یا مصداق روشنى اشاره شده است. (4)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.