پاسخ اجمالی:
وحشى به پیامبر(ص) نوشت که پشیمان شده ام ولی مرتکب گناهان زیادی شده ام پس خود را واجد ایمان نمى دانم. در اینجا آیه «اِلاّ مَنْ تابَ وَ عَمِلَ عَمَلاً صالِحاً... » نازل شد. در پاسخ نوشت: می ترسم عمل صالح انجام ندهم. و آیه مورد بحث نازل شد. باز نوشت: می ترسم تحت مشیت الهی قرار نگیرم. در اینجا آیه «یا عِبادِىَ الَّذِیْنَ أَسْرَفُوا عَلى أَنْفُسِهِم ...» نازل شد. بعد از آن وحشى مسلمان شد.
پاسخ تفصیلی:
در آیه (48) سوره «نساء» می خوانیم: «إِنَّ اللّهَ لایَغْفِرُ أَنْ یُشْرَکَ بِهِ وَ یَغْفِرُ ما دُونَ ذلِکَ لِمَنْ یَشاءُ وَ مَنْ یُشْرِکْ بِاللّهِ فَقَدِ افْتَرى إِثْماً عَظیماً»؛ (خداوند [هرگز] شرک را نمى بخشد؛ و پائین تر از آن را براى هر کس بخواهد [و شایسته بداند] مى بخشد. و آن کس که براى خدا، شریکى قرار دهد، گناه بزرگى مرتکب شده است).
شأن نزول:
در مورد این آیه، شأن نزول هاى متعددى نقل شده است، از جمله:
از «کلبى» نقل شده که این درباره مشرکین نازل گردیده، به این بیان:
پس از شهادت «حمزه» ـ در نبرد اُحُد ـ مشرکان به وعده اى که به «وحشى» در مورد قتل «حمزه» داده بودند، وفا نکردند.
«وحشى» خود و طرفدارانش پشیمان شدند، نامه اى به رسول خدا(صلى الله علیه وآله) نوشتند که ما پشیمان شده ایم، ولى بر اساس آنچه شما در «مکّه» فرموده اید ـ که افراد مشرک گناهکار و... در اسلام پذیرفته نمى شوند ـ خود را واجد ایمان آوردن نمى دانیم؛ چرا که ما مرتکب همه این گناهان شده ایم. در اینجا بود که آیه «اِلاّ مَنْ تابَ وَ عَمِلَ عَمَلاً صالِحاً...»(1) نازل شد، و رسول خدا(صلى الله علیه وآله) به آنها اعلام نمود.
آنها در پاسخ نوشتند: ما خوف آن را داریم که نتوانیم عمل صالح انجام دهیم و مشمول این آیه نشویم، آیه مورد بحث نازل شد و رسول خدا(صلى الله علیه وآله) به آنها اعلام فرمود.
باز نوشتند: ما خوف آن را داریم که تحت عنوان مشیت -«لِمَنْ یَشاءُ»- قرار نگیریم. در اینجا آیه «یا عِبادِىَ الَّذِیْنَ أَسْرَفُوا عَلى أَنْفُسِهِم لاتَقْنَطُوا مِنْ رَحْمَةِ اللّهِ اِنَّ اللّهَ یَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِیْع» نازل شد و رسول خدا(صلى الله علیه وآله) پیام فرستاد.
«وحشى» و تمام اصحابش مسلمان شدند و به خدمت رسول خدا(صلى الله علیه وآله) رسیدند، پیامبر آنها را پذیرفت، سپس از «وحشى» چگونگى شهادت «حمزه» را پرسید و پس از توضیح، خطاب به «وحشى» فرمود: به جائى برو که از دید من پنهان باشى «غَیِّبْ شَخْصَکَ عَنِّى»).
«وحشى» به «شام» رفت و در همان جا از دنیا رفت.(2)، (3)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.