پاسخ اجمالی:
درمقابل نظرعوام که مى گویند: آتش که گرفت خشک و تر با هم می سوزند، در منطق عقل و تعالیم انبیاء هیچ بى گناهى به جرم گناه دیگرى مجازات نمی شود. در تمام شهرهاى لوط یک خانواده مؤمن وجود داشت که به هنگام مجازات قوم، از عذاب نجات یافت. در چند جای قرآن نیز تاکید شده: هیچ کس بار گناه دیگرى را بر دوش نمى کشد و کسى را به جرم دیگرى مجازات نمى کنند. لذا احادیث غیرمعتبر را که بر خلاف این قانون کلّى باشد یا باید کنار گذاشت و یا توجیه کرد، و حتی فرزندان کفار و نامشروع هم درهای سعادت به رویشان باز است.
پاسخ تفصیلی:
به عکس آنچه معروف است که عوام مى گویند: «آتش که گرفت خشک و تر مى سوزد» در منطق عقل و تعلیمات انبیاء(علیهم السلام) هیچ بى گناهى به جرم گناه دیگرى مجازات نخواهد شد، در تمام شهرهاى «لوط» یک خانواده مؤمن وجود داشت، خدا به هنگام مجازات آن قوم منحرف و آلوده، آن یک خانواده را نجات داد.
در آیات قرآن نیز همین مطلب با صراحت آمده است. خداوند مى فرماید: (هیچ کس بار گناه دیگرى را بر دوش نمى کشد)؛ و کسى را به جرم دیگرى مجازات نمى کنند «وَ لاتَزِرُ وازِرَةٌ وِزْرَ أُخْرى». (1)
بنابراین، اگر در پاره اى از احادیث غیر معتبر، چیزى بر خلاف این قانون کلّى اسلام دیده شود، حتماً باید آن را کنار گذاشت، یا توجیه کرد، مانند روایتى که مى گوید: «شخص میت به خاطر گریه و بى تابى بازماندگانش، معذّب مى شود»، (2) (ممکن است منظور از معذّب شدن، عذاب الهى نباشد بلکه ناراحتى است که روح او بر اثر آگاهى از بى تابى بستگانش پیدا مى کند).
و نیز روشن مى شود: عقیده کسانى که مى گویند: فرزندان کفار همراه پدرانشان در آتش دوزخ خواهند بود، یک عقیده اسلامى نیست؛ چرا که هیچ فرزندى به گناه پدر و مادر مجازات نمى گردد، و به همین دلیل، حتى فرزندان نامشروع، شخصاً هیچ گناهى ندارند و درهاى سعادت و نجات ـ اگر بخواهند ـ به روى آنان گشوده است، هر چند زمینه تربیتى دشوارى دارند. (3)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.