پاسخ اجمالی:
علت تعدد درب های جهنم اين است که هر فرد و گروهى باید از درب هاى متعدد بگذرد. مانند بعضى از زندان هاى تو در تو که از طبقات گوناگون تشکیل شده، گمراهان سرسخت باید از همه این طبقات بگذرند و در قعر جهنم جاى گیرند. و یا اشاره به عوامل گوناگونى است که انسان را به جهنم مى کشاند، هر نوع از گناهان درى به سوی جهنم است (مانند درب های بهشت). مطابق این تفسیر عدد 7 براى «تکثیر» است نه «تعداد»، و این که گفته مى شود بهشت داراى هشت درب است اشاره به افزون بودن عوامل رحمت از عوامل عذاب و غضب الهی است.
پاسخ تفصیلی:
داخل شدن از درب هاى دوزخ به این معنى است که هر فرد و گروهى باید از درب هاى متعدد بگذرد؛ به این معنى که دوزخ، همانند بعضى از زندان هاى وحشتناک و تو در تو، از بندها یا طبقات گوناگون تشکیل شده، گروهى از گمراهان سرسخت باید از همه این طبقات بگذرند و در «درک اسفل» و «قعر جهنم» جاى گیرند!
شاهد این سخن، حدیثى است که از امیرمؤمنان على(علیه السلام) در تفسیر آیه «لَها سَبْعَةُ أَبْواب لِکُلِّ باب مِنْهُمْ جُزْءٌ مَقْسُومٌ»(1) نقل شده که فرمود: «إِنَّ جَهَنَّمَ لَها سَبْعَةُ أَبْواب، أَطْباقٌ بَعْضُها فَوقَ بَعْض، وَ وَضََعَ إِحْدى یَدَیْهِ عَلَى الاُخْرى، فَقالَ هکَذا!»؛ (جهنم هفت در دارد، هفت طبقه بعضى بالاى بعضى قرار گرفته، سپس یکى از دست هاى خود را روى دیگرى قرار داد و فرمود این چنین!). (2)
در اینجا تفسیر دیگرى نیز وجود دارد، که خلاصه اش این است: مراد از درهاى جهنم ـ همانند درهاى بهشت ـ اشاره به عوامل گوناگونى است که انسان را به جهنم یا بهشت مى کشاند، هر نوع از گناهان و هر نوع از اعمال خیر، درى محسوب مى شود، در روایات اسلامى نیز به آن اشاره شده است، مطابق این تفسیر عدد 7 براى «تکثیر» است نه «تعداد»، و این که گفته مى شود بهشت داراى هشت درب است اشاره به افزون بودن عوامل رحمت از عوامل عذاب و غضب (دقت کنید).
این دو تفسیر با هم تضادى ندارند. (3)، (4)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.