پاسخ اجمالی:
«صوت» نوعى از امواج است كه در هوا، آب يا جامدات به وجود مى آيد و تنها برخي از آنها با گوش انسان قابل شنيدن است. امواج شديد ناشي از انفجار بمبها و مواد منفجره ها مي توانند در يك لحظه هر گونه مقاومتى را در هم بشكنند و گاه انسان يا ساختمان را به اجزاى بسيار كوچكى همچون پودر تبديل كنند. بنابراين جاى تعجب نيست كه صيحه رستاخيز و «بانگ صور» در مدّتى كوتاه مايه مرگ انسان ها و در هم شكستن كوه ها شود. البتّه اينها درباره «نفخه مرگ» است و مسلماً «نفخه حيات» چيزى ديگرى است، فريادى است بيدارگر، حيات انگيز و حركت آفرين كه اطلاعات ما درباره آن بسيار اندك است.
پاسخ تفصیلی:
مى دانيم «صوت» نوعى از امواج است كه در هوا، آب يا جامدات به وجود مى آيد و آنچه با گوش انسان از اين امواج شنيده مى شود صداهايى است كه شدّتِ تواترِ امواج آن از بيست مرتبه در ثانيه كمتر و از بيست هزار بيشتر نباشد؛ ولى هستند كسانى كه امواج شديدتر از آن را هم مى شنوند و در ميان حيوانات، خُفّاش ارتعاشاتى را مى شنود كه شدّت تواتر آنها بالغ بر 145 هزار مرتبه در ثانيه است(1) و اينكه معروف است حيوانات قبل از انسان ها وقوع زلزله ها را درك مى كنند شايد به خاطر همين باشد كه آنها امواج صوتى ناشى از آن را - كه براى انسان قابل درك نيست - احساس مى كنند.
اين را نيز مى دانيم كه امواجِ شديد گاه همه چيز را درهم مى كوبد، تأثير بمبها و مواد منفجره روى بدن انسان ها و ساختمان ها از طريق همين امواج شديد است كه از آن تعبير به «موج انفجار» مى كنند و مى تواند در يك لحظه هر گونه مقاومتى را در هم بشكند و گاه انسان يا ساختمان را به اجزاى بسيار كوچكى همچون پودر تبديل كند.
بنابراين جاى تعجب نيست كه صيحه رستاخيز و «بانگ صور» در مدّتى كوتاه مايه مرگ انسان ها و در هم شكستن كوه ها شود.
جالب اينكه در «نهج البلاغه» از اميرمؤمنان علي(عليه السلام) نقل شده است كه: «وَ يُنْفَخُ فِي الصُّورِ فَتَزْهَقُ كُلُّ مُهْجَةٍ وَ تَبْكَمُ كُلُّ لَهْجَةٍ وَ تَذِلُّ الشُّمُ الشَّوَامِخُ وَ الصُّمُ الرَّوَاسِخُ فَيَصِيرُ صَلْدُهَا سَرَاباً رَقْرَقاً وَ مَعْهَدُهَا قَاعاً سَمْلَقاً»(2)؛ (و در صور دميده مى شود و به دنبال آن قلبها از كار مى افتد، زبانها بند مى آيد و كوه هاى بلند و سنگ هاى محكم چنان به هم مى خورد كه متلاشى و نرم مى شود و جاى آن چنان صاف و هموار مى گردد كه گويا هرگز كوهى وجود نداشته اشت!)
البتّه اينها درباره «نفخه مرگ» است و مسلماً «نفخه حيات» چيزى ديگرى است، فريادى است بيدارگر، حيات انگيز، نشاط آور، حركت آفرين كه اطلاعات ما درباره آن مانند ساير امور مربوط به قيامت بسيار اندك است.(3)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.