پاسخ اجمالی:
قرآن از وجود دو نفخه («نفخه مرگ» و «نفخه حيات») خبر داده است؛ ولى از بعضى از روايات استفاده مى شود كه «نفخ صور» سه بار انجام مى گيرد و حتى در اين روايات به آيات «قرآن» نيز استدلال شده است. بعضى نيز نفخه چهارمى بر آن افزوده اند؛ ولی در حقيقت همان دو نفخه گسترش يافته و تبديل به چهار نفخه شده است؛ چراكه مسئله وحشت عمومى فزع، مقدمه اى است براى مرگ جهانيان كه به دنبال نفخه اوّلى رخ مى دهد، همان گونه كه جمع و حشر نيز ادامه همان نفخه حيات است.
پاسخ تفصیلی:
«قرآن مجيد»، از وجود دو نفخه («نفخه مرگ» و «نفخه حيات») خبر داده است؛ ولى از بعضى از روايات استفاده مى شود كه «نفخ صور» سه بار انجام مى گيرد و حتى در اين روايات به آيات «قرآن» نيز استدلال شده است.
در «لئالى الاخبار» از مرحوم ديلمى در «ارشاد القلوب» در حديثى چنين نقل شده كه اسرافيل سه نفخه دارد، «نفخه فزع»، «نفخه موت» و «نفخه بعث».... در پايان جهان، اسرافيل به زمين مى آيد و نفخه اوّلى را در صور مى دمد كه همان نفخه وحشت و فزع است، همان گونه كه خداوند فرموده: «وَ نُفِخَ فى الصُّورِ ففَزِعَ مَنْ فِي السَّمَواتِ وَ مَنْ فِي الْأَرْضِ اِلَّا مَنْ شَاءَ اللهُ». در اين هنگام زلزله عظيمى در سراسر زمين واقع مى شود و مردم حيران و سرگردان مانند افراد مست به هر سو مى روند و بعد از آن «نفخه صعق»؛ (نفخه مرگ) است همان گونه كه «قرآن» مى فرمايد: «وَ يَوْمَ يُنْفَخُ فِي الصُّورِ فَصَعِقَ مَنْ فِي السَّمَوَاتِ وَ مَنْ فِي الْأَرْضِ اِلَّا مَنْ شَاءَ اللهُ» و سپس «نفخه حيات» است؛ همان گونه كه خداوند فرموده: «ثُمَّ نُفِخَ فِيهِ اُخْرَى فَاِذَا هُمْ قِيَامٌ يَنْظُرُونَ».(1)
بعضى نيز نفخه چهارمى بر آن افزوده اند و آن «نفخه جمع و حضور» است كه ظاهراً از آيه 53 سوره «يس» استفاده شده است: «اِنْ كانَتْ اِلَّا صَيْحَةً وَاحِدَةً فَاِذَا هُمْ جَمِيعٌ لَدَيْنَا مُحْضَرُونَ».
ولى در حقيقت همان دو نفخه گسترش يافته و تبديل به چهار نفخه شده است؛ چراكه مسئله وحشت عمومى فزع، مقدمه اى است براى مرگ جهانيان كه به دنبال نفخه اوّلى يا صيحه نخستين رخ مى دهد، همان گونه كه جمع و حشر نيز ادامه همان نفخه حيات است.
اين مطلب را با آيات 6 و 7 سوره «نازعات» مى توان تأييد كرد كه مى فرمايد: «يَوْمَ تَرْجُفُ الرَّاجِفَةُ * تَتْبَعُهَا الرّادِفَةُ»؛ (روزى كه زلزله كوبنده همه جا را بلرزاند * و پس از آن زلزله اى واقع مى شود كه بندگان را همرديف و حاضر در محشر مى سازد). (دقت كنيد).(2)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.