پاسخ اجمالی:
با اینکه خداوند شاهد و ناظر اعمال ما است و علم او به همه چیز برای ثبت و ضبط اعمال کفایت می کند، براى اتمام حجّت بيشتر و جلب توجّه نيكوكاران و بدكاران، مراقبان مختلفی بر ما گمارده که شاهدان اعمال ما در «روز قيامت» هستند؛ از جمله: 1- اعضا و جوارح بدن ما و حتی پوستِ تن. 2- فرشتگان مامور ثبت اعمال. 3- زمینی که در آن زندگی می کنیم. 4- زمانی که در آن زندگی می کنیم. 5- پيامبر هر امّتى روز قيامت گواه اعمال امت خويش است و پيامبر اسلام(ص) گواه بر همه آنهاست.
پاسخ تفصیلی:
با اينكه خداوند، شاهد و ناظر اعمال ما در همه حال و در هر زمان و مكان است و علم او به همه چيز، براى ثبت و ضبط اعمال به يقين كفايت مى كند، براى اتمام حجّت بيشتر و جلب توجّه نيكوكاران و بدكاران، مراقبان مختلفى بر ما گمارده كه شاهدان اعمال ما در «روز قيامت» هستند؛ از جمله:
1. اعضاء و جوارح بدن ما و حتى پوستِ تن، مطابق آياتى كه نازل شده، گواه اعمال ما هستند. جالب اينكه بعد از مطرح شدن موضوع «شبيه سازى»، اين حقيقت براى همه روشن شده كه هر ذره اى از ذرات بدن انسان يك انسان كامل را در خود جاى داده است! و جالب تر اينكه اخيراً براى شبيه سازى از پوست تن استفاده كرده اند.
2. «حفظه» و «كتّاب» يعنى فرشتگان مأمور ثبت اعمال.
3. زمينى كه در آن زندگى مى كنيم نيز شاهد و گواه ديگرى است در روز قيامت؛ «قرآن مجيد» مى فرمايد: «يَوْمَئِذ تُحَدِّثُ أَخْبَارَهَا * بِأَنَّ رَبَّكَ أَوْحَى لَهَا»(1)؛ (در آن روز، زمين تمام خبرهايش را بازگو مى كند؛ چرا كه پروردگارش به آن وحى كرده و آن را به نطق درآورده است).
4. زمانى كه در آن زندگى مى كنيم نيز از گواهان روز قيامت است؛ چنان كه اميرمؤمنان(عليه السلام) مى فرمايد: «مَا مِنْ يَوْمٍ يَمُرُّ عَلَى ابْنِ آدَمَ إِلَّا قَالَ لَهُ ذَلِكَ الْيَوْمُ: أَنَا يَوْمٌ جَدِيدٌ وَ أَنَا عَلَيْكَ شَهِيدٌ، فَقُلْ فِيَّ خَيْراً وَ اعْمَلْ فِيَّ خَيْراً أَشْهَدْ لَكَ بِهِ يَوْمَ الْقِيَامَةِ»(2)؛ (روزى بر انسان نمى گذرد مگر اين كه آن روز به انسان مى گويد: اى فرزند آدم! من روز تازه اى هستم و بر اعمالت گواهم، در من سخنان خوب بگو و اعمال خوب بجا آور تا روز قيامت براى تو شهادت دهم).
5. و از همه فراتر گواهى پيامبران است؛ چرا كه به گواهى «قرآن مجيد»، پيامبر هر امّتى روز قيامت گواه اعمال امت خويش است و پيامبر اسلام(صلى الله عليه و آله) گواه بر همه آنهاست: «فَكَيْفَ إِذَا جِئْنَا مِنْ كُلِّ أُمَّةٍ بِشَهِيدٍ وَ جِئْنَا بِكَ عَلَى هَؤُلَاءِ شَهِيداً».(3)
به اين ترتيب هر انسانى در تمام عمر خود در ميان اين گواهان و مراقبانى كه از شش جهت، متوجّه اعمال او هستند قرار گرفته و كسى كه ايمان به حقيقت و حقّانيت اين گواهان داشته باشد سزاوار است كه كمترين خطايى از او سر نزند.(4)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.