پاسخ اجمالی:
امام علی(ع) در باره نسب پيامبر اكرم(ص) مى فرمايد: «هر زمان خدا انسانها را به دو بخش تقسيم كرده، آن حضرت را در بهترين آن دو قرار داده است و هيچ ناپاكدامنى در او سهمى نداشت و هيچ فاجرى در او دخالت نكرد (همه ی پدران و مادران ایشان تا حضرت آدم(ع) پاکدامن بوده اند)».
پاسخ تفصیلی:
امام علی(علیه السلام) در خطبه 214 نهج البلاغه در بیان قسمتی از اوصاف پيامبر اكرم(صلى الله عليه وآله)، مى فرمايد: (هر زمان خدا انسانها را به دو بخش تقسيم كرده، آن حضرت را در بهترين آن دو قرار داده است)؛ «كُلَّمَا نَسَخَ(1)اللّهُ الْخَلْقَ فِرْقَتَيْنِ جَعَلَهُ فِي خَيْرِهِمَا». اشاره به اينكه نور وجود آن حضرت كه در صلب آدم وجود داشت، پيوسته از صلبى به صلب ديگر منتقل مى شد و آنجا كه فرزندان متعدّدى از نسلى به وجود مى آمدند، نور وجود آن حضرت در آن شاخه اى كه بهتر بود قرار مى گرفت، و اين راه را از طريق بهترينها پيوسته مى پيمود، تا در صلب عبدالله قرار گرفت و به رحم آمنه منتقل شد.
باز مى افزايد: (هيچ ناپاكدامنى در او سهمى نداشت و هيچ فاجرى در او دخالت نكرد)؛ «لَمْ يُسْهِمْ فِيهِ عَاهِرٌ(2)، وَ لاَ ضَرَبَ فِيهِ فَاجِرٌ». اين همان مضمونى است كه در زيارت وارث در مورد نوه پيامبر، امام حسين(عليه السلام) آمده است: «أشْهَدُ أنَّكَ كُنْتَ نُوراً في الاَْصْلابِ الشّامِخَةِ وَ الاَْرْحامِ الْمُطَهَّرَةِ، لَمْ تُنَجِّسْكَ الْجاهِليَّةُ بِأنْجاسِها وَ لَمْ تُلْبِسْكَ الْمُدْلَهِمّاتُ ثِيابَها»(3)؛ (گواهى مى دهم كه تو نورى بودى در صلب والاى پدران و رحم پاك مادران و هرگز عصر جاهليّت با تمام آلودگيهايش تو را آلوده نساخت و جامه هاى سياه آن بر تو پوشانده نشد). شبيه همين معنا درباره شخص پيامبر(صلى الله عليه وآله) وارد شده است، آنجا كه مى فرمايد: «لَمْ يَزَلْ يَنْقُلُني اللهُ مِنْ أصْلابِ الطّاهِرينَ إلَى ارحام الْمُطَهَّراتِ حَتّى أخْرَجَني في عالَمِكُمْ هذا لَمْ يُدَنِّسْني بِدَنَسِ الْجاهِليَّةِ»(4)؛ (پيوسته خداوند مرا از صلب پدران پاك به رحم مادران پاك دامن منتقل كرد تا اينكه متولّد شدم در حالى كه هرگز مرا به آلودگيهاى جاهليّت آلوده نساخت).
اين تعبير كه در خطبه بالا و روايت و زيارت نامه وارد شده، اضافه بر بيان فضيلت والاى پيامبر اكرم(صلى الله عليه وآله)، اين درس را نيز به همه ما مى آموزد كه دوران تربيت انسان براى رسيدن به مقامات بالا از صلب پدران و رحم مادران آغاز مى گردد و عامل وراثت يكى از عوامل تشكيل دهنده شخصيّت انسان است، هر چند عامل منحصر به فرد نيست.(5)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.