پاسخ اجمالی:
ابرها ذرات بخار هستند. این پدیده عجیب خلقت، اسرار و فواید بسیار زیادی دارد مانند: بخار شدن در هر دمایی و نه لزوما در درجه غلیان، تبخیر شدن آب خالص دور از املاح و ذرات بی استفاده، شست و شوی سطح زمین از آلودگی ها بر اثر بارش باران، تمیز شدن فضا و هوا، ساییده شدن سنگ های کوه ها، تغذیه و حاصلخیز کردن خاک، آبیاری گیاهان، تاثیر در زندگی موجودات دریایی، تعدیل دمای هوا در همه فصول و بسیاری فواید و برکات دیگر.
پاسخ تفصیلی:
ناگفته پيدا است كه ابرها همان ذرّات بخار آب هستند، و يا به تعبير دقيق تر ذرّات آب اند كه ملكول هاى آن از هم دور شده، و به صورت بخار در آمده است. دقت درباره پيدايش ابر و باران اسرار جالبى از اين دو پديده عجيب خلقت را براى ما آشكار مى سازد. از جمله:
1- غالب مايعات تا به درجه غليان و جوشش نرسند بخار نمى شوند؛ ولى آب يكى از مايعات استثنائى است كه در هر درجهاى از حرارت تبخير مى شود؛ و اگر اين خاصّيت در آب نبود ذرّه اى از آب درياها تبخير نمى شد و ابرى به وجود نمى آمد، و بارانى نمى باريد.
2- اين نيز حائز اهمّيّت است كه به هنگام تبخير فقط آب خالص بخار مى شود؛ و املاح و ذرّات ديگرى كه در آن است بجا مى ماند. يعنى يك تصفيه طبيعى دائمى حاصل مى شود تا سالم ترين آب در اختيار بشر قرار گيرد.
3- اگر طبقات بالاى جو سردتر از طبقات پائين نبود؛ ابرهاى سرگردان در فضا هرگز نمى باريدند. ولى اين تفاوت درجه سبب ريزش باران ها مى شود، و نيز اگر قدرت اشباع ذرّات بخار در هواى سرد و گرم يكسان بود باز باران نمى باريد؛ ولى چون هواى سرد قدرت اشباع كمترى دارد بخارات را تبديل به آب كرده فرو مى فرستد.
4- باران علاوه بر تأمين آب لازم براى پرورش گياهان، سطح زمين را مى شويد و آلودگى ها را با خود به سوى درياها مى برد.
5- باران، هوا را نيز مى شويد، و گرد و غبار و ذرّات معلّق در هوا را در خود حل كرده به زمين مى آورد؛ و اگر ريزش باران نبود بعد از مدّتى هوا چنان آلوده و كثيف مى شد كه تنفس براى انسان غير ممكن بود.
6 - باران سنگ هاى كوه ها را آرام آرام مى سايد و خاك هاى قابل استفاده از آن توليد مى كند، و در سطح جلگه ها مى گستراند.
7- باران خاك هاى پر قوّت را از مناطق دور با خود حمل مى كند و براى تقويت مزارع بر صفحه آنها مى گستراند؛ به طورى كه در بعضى از مناطق (مانند سواحل نيل) جريان آب بهترين كودهاى طبيعى را براى گياهان همراه خود مى آورد.
8- باران فقط در خشكى ها حيات بخش نيست؛ بلكه ريزش باران در دريا نيز بسيار مؤثّر است، و به گفته بعضى كمتر از تأثير آن در خشكى ها نيست! چرا كه ريزش باران در دريا گياهان ريز را در ميان امواج آب پرورش مى دهد كه خوراك بسيار مناسبى براى ماهى ها و جانداران دريا است و آن سال كه باران كم ببارد وضع صيد دريا نامطلوب است.
9- ارتفاع ابرها از سطح زمين از ارتفاع بلند ترين قطعات زمين بيشتر است؛ و به اين ترتيب هیچ نقطه اى از آب باران بى بهره نمى ماند.
10- بر سطح كوه هاى بلند انواع درختان جنگلى و گياهان داروئى و غذائى مى رويد؛ و اين به دليل آن است كه باران سهم آب لازم را به آنها مى رساند، و اگر باران نبود آنها هم مى خشكيدند.
11- امروز سدهاى عظيمى ساخته شده كه قسمت مهمّى از برق دنيا را تأمين مى كند؛ و كارخانه هاى عظيم را به حركت در مى آورد. اگر درست بينديشيم اين هم از بركات ريزش باران بر كوهسارها است.
12- قسمتى از تراوشات ابرها به صورت برف بر زمين مى نشيند كه بيش از همه در قلّه هاى كوه ها به عنوان منابع عظيم آب ذخيره مى شود، و در مناطق ديگر نيز به ذخائر آب هاى زير زمينى كمك مى كند، چرا كه تدريجا ذوب مى شود و در زمين فرو مى رود. ولى اگر به جاى باران هميشه برف مى باريد بسيارى از فوائد گفته شده در بالا وجود نداشت.
13- ابرها درياهاى معلّق در آسمان اند، و چه بزرگ است خداوند كه اين همه آب را برخلاف قانون جاذبه، به آسمان فرستاده، و به آسانى از نقطه اى به نقطه اى ديگر مى برد!
14- علاوه بر همه اينها ابرها در زمستان تأثير قابل ملاحظه اى در كاستن از شدّت سرما دارند و در تابستان از گرما.
15- ابرها حامل الكتريسته هاى مختلفى هستند كه سبب پيدايش رعد و برق ها مى شوند.
در مجموع اين دو پديده كه ما آنها را بر اثر انس زياد امورى عادّى و ساده و پيش پا افتاده فكر مى كنيم، بسيار شگفتانگيز و اسرارآميزند؛ و به خوبى مى توان آيات عظيم توحيد را در لابهلاى اسرار آنها مطالعه كرد، و از اين نشانه هاى بزرگ به عظمت آن ذات بى نشان پى برد.(1)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.