پاسخ اجمالی:
درباره اینکه مقصود از قیام با «شمشير» چیست؟ پاسخ هایی داده شده، از جمله: 1- منظور، استفاده از قدرت و سلاح های مرسوم روزگار ظهور است. 2- مطابق روایات، اصحاب حضرت شمشيرهاى خاصی دارند که اگر بر كوه زنند آن را دو نيم مى كند. 3- پيروزى عمده امام زمان(عج) از راه اقبال مردمى به سوى ايشان است و دشمنان به خاطر ترس، با رها كردن تمام تسليحات خود يا فرار مي كنند يا تسليم مى شوند. 4- شاید به خاطر اتفاقات پیش از ظهور، این تسلیحاتِ خطرناك از بین برود و ... .
پاسخ تفصیلی:
برخى سؤال مى كنند كه مطابق برخى روايات، امام زمان(عجل الله تعالی فرجه) با «شمشير» قيام خواهد كرد و با آن به مقابله با مخالفان حق و حقيقت و ظالمان خواهد پرداخت. اين مسئله قابل پذيرش نيست؛ زيرا چگونه ممكن است يك نفر با شمشير در مقابل تسليحات كشتار جمعى جديد و مخرب كه مى تواند كل كره زمين را چندين بار نابود كند ايستاده و مقابله كند؟
در روايات به اصل اين مسئله اشاره شده است. محمد بن مسلم از امام باقر(عليه السلام) نقل كرده كه فرمود: «... وَ أَمَّا شَبَهُهُ مِنْ جَدِّهِ الْمُصْطَفَى فَتَجْرِيدُهُ السَّيْفَ وَ قَتْلُ أَعْدَاءِ اللَّهِ وَ أَعْدَاءِ رَسُولِهِ وَ الْجَبَّارِينَ وَ الطَّوَاغِيتِ وَ أَنَّهُ يُنْصَرُ بِالسَّيْفِ وَ بِالرُّعْبِ ...»(1)؛ (... و اما شباهت مهدى به جدش مصطفى(صلى الله عليه و آله) به خروج با شمشير و كشتن دشمنان خدا و دشمنان رسولش و جباران و طاغوت ها است و همانا او به توسط شمشير و ترس نصرت و يارى خواهد شد ...).
ولى بحث در آن است كه مقصود از شمشير چيست؟ آيا شمشير موضوعيت و خصوصيت دارد يا اشاره به چيزى ديگر است؟
پاسخ اول: به احتمال زياد مقصود از شمشير، قدرت و سلاح های مرسوم روزگار ظهور است؛ زيرا مسلمانان در آن عصر يعنى قبل از هزار سال پیش اسلحه اى به جز شمشير نداشته و هرگز به ذهن آنها چنين تسليحاتى خطور نمى كرده است، لذا از اسلحه به شمشير تعبير شده است.
در اين صورت دو احتمال وجود دارد:
الف) اينكه امام زمان(عجل الله تعالی فرجه) نيز به قدرت و اعجاز الهى و يا از راه تسلط بر تسليحات موجود، از آن تسلیحات بر ضد مخالفان و ظالمان استفاده مى كند.
ب) احتمال ديگر آن است كه امام زمان(عجل الله تعالی فرجه) با تسلط بر مراكز تصميم گيرى و از كار انداختن وسايل جنگى آنها تمام آنها را از راه اعجاز يا طريق عادى از كار مى اندازد.
پاسخ دوم: مطابق برخى روايات، شمشيرهاى اصحاب حضرت از آهن است؛ ولى نه مثل اين آهن هايى كه در دسترس ما قرار دارد، بلكه به گونه اى است كه اگر يكى از آنان با شمشير خود بر كوه زند آن را دو نيم مى كند و بنابر تعبير ديگر وسيله دفاعى آنان به گونه اى است كه اسلحه دشمن هرگز بر آنها كارگر نيست.(2) لذا ممكن است اسلحه اى را كه حضرت و ياورانش به كار مى برند از وسايلى باشد كه بتواند همه دستگاه هاى دشمنان را از كار بيندازد و در مقابل، هيچ سلاحى بر آن كارگر نباشد.
پاسخ سوم: پيروزى عمده امام زمان(عجل الله تعالی فرجه) و سيطره آن حضرت بر جهان از راه اقبال مردمى به سوى ايشان است. علاوه بر آن از راه ترس و رعبى است كه خداوند در قلوب مخالفان و ظالمان قرار مى دهد تا تمام تسليحات خود را بر زمين گذارده فرار كرده يا تسليم شوند، خصوصاً آنكه در ابتداى ظهور وقتى مقدارى از معجزات حضرت را مشاهده كردند مى فهمند كه امر او الهى است و نمى توان با مرد الهى مقابله كرد بدين جهت تسليم حضرت مى شوند و گروه اندكى نيز كه به مخالفت و مقابله مى پردازند نابود مى شوند.
پاسخ چهارم: از كجا معلوم كه در زمان ظهور حضرت مهدى(عجل الله تعالی فرجه) اين اسلحه خطرناك در اختيار بشر باقى مانده باشد؛ زيرا ممكن است كه در اثر حوادث و آشوب ها و جنگ هاى جهانى كه پيش از ظهور آن حضرت اتفاق مى افتد اين اسلحه ها نابود شود.
پاسخ پنجم: جنگ ها و كشتارهاى بى رحمانه نتيجه جهل و ضلالت و بى خردى بشر است. حال اگر در عصر ظهور عقل مردم كامل شود بر فرض كه سلاح هاى خطرناك در اختيار داشته باشند آن را بر ضد يكديگر به كار نمى گيرند و نيروهايى كه آن سلاح ها را در اختيار دارند پى به حقّانيّت حضرت برده و يا با ايجاد رعب و وحشت كه در دلشان قرار مى گيرد از به كار بردن آن بر ضد حضرت خوددارى مى كنند.(3)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.