پاسخ اجمالی:
«صحیح بخارى» یکى از «صحاح ستّه» است که از منابع معتبر و مهم اهل سنت در عقاید، احکام، تفسیر و تاریخ صدر اسلام به شمار مى رود. این کتاب توسط محمد بن اسماعیل بخارى (194-256 ق) نگاشته شده و نویسنده سعى کرده که معتبرترین احادیث نبوى به نظر خودش را در آن گردآورى نماید. نام اصلى آن «الصحیح الجامع» مى باشد که به نویسنده او یعنى «بخارى» نسبت داده شده و به «صحیح بخارى» معروف شده است. بخارى این کتاب را بر اساس کتاب استاد خودش «على بن مدینى» که «العلل» نام داشت نوشته است. نقل است که او با پرداختن مبلغى به فرزند «مدینى» که کودکى بیش نبوده او را تطمیع کرد تا بدون اجازه پدرش، مخفیانه کتاب پدر را به بخارى بدهد؛ بخارى چندین دینار براى نسخه بردارى آن هزینه کرد و آن را از طریق همان کودک به جاى خود باز گردانید و سپس متوارى شده و به خراسان رفت و در آنجا به نوشتن کتاب جامع خود بر اساس احادیث و مطالب استادش پرداخت. استاد نیز پس از اطلاع یافتن بر ماجرا به شدت بیمار شد و از دنیا رفت. او در این کتاب بسیارى از روایات ضعیف و حتى بدون سند را در باب عقاید مهم اسلام مثل توحید، نبوت، معاد، و امامت و حتى در فروع دین(فقه) نوشته که توسط برخى از دانشمندان اهل سنت نیز مورد نقد و ابطال قرار گرفته است. در این کتاب عقاید و احکام شرعى عجیب و غریبى وجود دارد که بر اساس گفتار صریح قرآن و احادیث صحیح پیامبر اکرم(ص) باطل و کفر به شمار مى رود.
پاسخ تفصیلی:
صحیح بخارى» یکى از «صحاح ستّه» است که از منابع معتبر و مهم اهل سنت در عقاید، احکام، تفسیر و تاریخ صدر اسلام به شمار مى رود و نام اصلى آن «الصحیح الجامع» مى باشد که به نویسنده او یعنى «بخارى» نسبت داده شده و به «صحیح بخارى» معروف شده است. این کتاب توسط محمد بن اسماعیل بخارى (194-256 ق) نگاشته شده و نویسنده سعى کرده که معتبرترین احادیث نبوى به نظر خودش را در آن گردآورى نماید.
سرقت علمی بخاری:
بخارى این کتاب را بر اساس کتاب استاد خودش «على بن مدینى» که «العلل» نام داشت نوشته است. نقل است که او در یک حرکت برنامه ریزى شده با پرداختن مبلغى به فرزند «مدینى» که کودکى بیش نبوده او را تطمیع کرد تا بدون اجازه پدرش، مخفیانه کتاب پدر را به بخارى بدهد. بخارى چندین دینار براى نسخه بردارى آن هزینه کرد و آن را از طریق همان کودک به جاى خود باز گردانید و سپس متوارى شده و به خراسان رفت و در آنجا به نوشتن کتاب جامع خود بر اساس احادیث و مطالب استادش پرداخت. استاد نیز پس از اطلاع یافتن بر ماجرا به شدت بیمار شد و از دنیا رفت (به اصطلاح سکته کرد).
جایگاه علمی بخاری:
درباره جایگاه علمى بخارى اختلاف هاى فراوانى وجود دارد: عده اى او را شافعى، برخى او را حنبلى، برخى دیگر حنفى، و عده اى نیز او را مجتهد مى دانند.
روایات کتاب صحیح بخارى:
او در این کتاب بسیارى از روایات ضعیف و حتى بدون سند را در باب عقاید مهم اسلام مثل توحید، نبوت، معاد، و امامت و حتى در فروع دین(فقه) نوشته که توسط برخى از دانشمندان اهل سنت نیز مورد نقد و ابطال قرار گرفته است.
بعضاً عقاید و احکام شرعى! عجیب و غریبى در این کتاب وجود دارد که بر اساس گفتار صریح قرآن و احادیث صحیح پیامبر اکرم(ص) باطل و کفر به شمار مى رود. این کتاب داراى نُه جزء یا مجلّد است که هر مبحث را به عنوان کتاب آورده است و در مجموع بیش از صد کتاب بوده و حدوداً در سه هزار و چهارصد و پنجاه باب تنظیم شده است.
در حدود شصت شرح براى آن نوشته شده و عده زیادى از علماى اهل سنت(حدوداً بیست شخصیت مهم) ردّیه و ابطال بر آن نوشته اند. اما با این همه، این کتاب و نویسنده اش (بخارى) از جایگاه و اهمیت بلند و بالایى در نزد اهل سنت برخوردار است.
جایگاه بخاری در میان اهل سنت:
بخارى درمیان اهل سنت داراى چنان محبوبیّتى است که على رغم اعتقاد آنان مبنى بر شرک بودن قرار دادن سنگ هاى بزرگ و برجسته بر روى مزار علما و یا حتّى اموات عادى در قبرستان ها، سنگ قبر بخارى در سمرقند بیش از یک متر ارتفاع داشته و از آن تبرّک! مى جویند. این در حالى است که وهابیون کور دل حرم ها و قبرهاى ائمه بقیع(ع) را بر اساس همین عقیده باطل ویران کرده اند.
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.