پاسخ اجمالی:
کتاب «کامل الزیارات» یا «جامع الزیارات» که نام اصلی آن «الزیارات» است توسط ابو القاسم جعفر بن محمد بن جعفر بن موسی بن مسرور بن قولویه قمی (م 368 ق) تالیف شده است. چنانکه از نامش پیداست او این کتاب را درباره زیارات پیغمبر و اهل بیت طاهرین آن بزرگوار علیهم السلام، اوصیا و اولیاء، و اهل قبور تنظیم کرده است. ابن قولویه این کتاب را در یکصد وهشت باب تدوین کرده است که ابعاد مختلف مسئله زیارت اعم از ثواب، فضیلت، اعتبار، مشروعیت و کیفیت آن را در این ابواب بررسی کرده است.
پاسخ تفصیلی:
کتاب «کامل الزیارات» یا «جامع الزیارات» که نام اصلی آن «الزیارات» است توسط ابو القاسم جعفر بن محمد بن جعفر بن موسی بن مسرور بن قولویه قمی (م 368 ق) تالیف شده است. چنانکه از نامش پیداست او این کتاب را درباره زیارات پیغمبر و اهل بیت طاهرین آن بزرگوار علیهم السلام، اوصیا و اولیاء، و اهل قبور تنظیم کرده است.
ابن قولویه این کتاب را در یکصد وهشت باب تدوین کرده است که ابعاد مختلف مسئله زیارت اعم از ثواب، فضیلت، اعتبار، مشروعیت و کیفیت آن را در این ابواب بررسی کرده است.
اعتبار کتاب کامل الزیارات:
نویسنده این گتاب بنا به ادعای خود احادیث این کتاب را از معتبرترین منابع و با صحیح ترین سندها نقل کرده و حتی یک حدیث نادر و ضعیف هم انتخاب نکرده است.
با توجه به اعتبار حدیثی کتاب به ویژه اینکه از منابع و اصول معتبر حدیثی اصحاب ائمه(علیهم السلام)، نقل شده است، یکی از منابع دست اول حدیث برای مولفان و محدثان متاخر به شمار می رود، به طوری که منبعی برای کتاب التهذیب شیخ طوسی می باشد.
علت تالیف کتاب کامل الزیارات:
ابن قولویه در مقدمه کتاب خودش دلیل تالیف کتاب را این گونه توضیح میدهد که برخی از دوستان او چنین چیزی را از وی درخواست کرده بودند و بنابر احساس تکلیف به انجام این وظیفه پرداخته است. او در این کتاب شبهات و اشکالات برخی از کوته اندیشان اهل سنت را که امروزه نیز توسط وهابیت منحرف مطرح شده است. پاسخ داده و همه این پاسخها به طور مستند و با مدارک معتبر ارائه شده اند. امروزه نیز این احادیث در مقابل شبهات وهابیون کوردل، پاسخ مناسبی به نظر می رسد.
این کتاب روایات مستند و معتبری در جواز زیارت پیامبر و ائمه(علیهم السلام) و حتی قبور مومنان را در بر دارد، که جای هیچ شک و شبهه ای برای انسانهای آزاده باقی نمی گذارد.
اشکال وهابیون به کتاب کامل الزیارات و جواب آن:
برخی از وهابیان کوردل معاصر با استناد به محتوای احادیث این کتاب در صدد برآمده اند تا عقاید شیعه را مخدوش جلوه دهند مثلاً می گویند توجه شیعه در این کتاب به کربلا فراوان است در حالی که اسم کربلا در آیات قرآن نیامده است. این در حالی است که بنا به فرمایش پیامبر اکرم (ص) عِدل قرآن (کتاب صامت)، قرآن ناطق، یعنی اهل بیت معصوم او هستند و بیانات آنها به عنوان کلام خداوند و شریعت الهی به شمار می رود. از طرفی بسیاری از مسائل نو پدید در دوره های پس از صدر اسلام در قرآن نیامده است و بسیاری از مسائل خود اهل سنت و وهابیت اساساً خارج از قرآن است؛ به ویژه اینکه احکام این امور از زبان انسانهای غیر معصوم مثل ائمه چهارگانه فقه اهل سنت و بزرگان سلفی آنها بیان شده است و اگر قرار بر ردّ کلمات و احکام خارج از قرآن باشد، ردّ و انکار آنها در اولویت قرار دارد، نه بیانات اهل بیت علیهم السلام که مبیّن و مفسّر حقیقی قرآن هستند. این کتاب از مهم ترین منابع کتابهای دعایی و زیارتی متاخر از خود آنها به شمار می رود.
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.