پاسخ اجمالی:
خداوند در سوره «فلق» به سه گروه از مخلوقات شرور اشاره می کند. نخست مهاجمان شروری که از تاریکی شب استفاده می کنند و به انسان ها در حال خواب و بیداری حمله ور می شوند. دوم زنان وسوسه گر یا مطلق وسوسه گران که با ارائه مطالب بی اساس اراده مردم را سست می کنند و آنان را به حالت تردید می کشانند. سوم گروهي از شروران كه خدا در سوره «فلق» می فرماید: «بگو به خدا پناه می برم از شر حاسدان، هنگامی که حسد می ورزند».
پاسخ تفصیلی:
خداوند در آيه 5 سوره «فلق» به شرّ حسودان اشاره مى كند و به پيامبر اكرم(صلى الله عليه و آله) دستور مى دهد كه از شرّ آنها به خدا پناه برد و بگويد: «وَ مِنْ شَرِّ حَاسِدٍ اِذَا حَسَدَ»؛ (به خدا پناه مى برم از شرّ حسود هنگامى كه حسد بورزد).
در آغاز اين سوره به پيامبر اكرم(صلى الله عليه و آله) مى گويد: «بگو: پناه مى برم به پروردگار سپيده صبح از شرّ تمام مخلوقات [شرور]».
سپس به سه گروه از مخلوقات شرور اشاره مى كند كه اساس شرّ و عامل اصلى شرارت در جهانند:
نخست مهاجمان شرورى كه از تاريكى شب استفاده مى كنند و به انسانها در حال خواب و بيدارى حمله ور مى شوند، تعبير به «غَاسِقٍ»؛ (موجود شرورى كه شب حمله ور مى شود) به خاطر آن است كه نه فقط حيوانات درنده و گزنده شب هنگام از لانه هاى خود بيرون مى آيند و زيان مى رسانند؛ بلكه افراد شرور و ناپاك و پليد نيز غالباً از تاريكى شب براى وصول به مقاصد خود استفاده مى كنند؛ ولى تاريكى و ظلمت در اينجا مى تواند معنى گسترده ترى داشته باشد و شامل هرگونه ناآگاهى و جهل و پنهانكارى شود؛ چرا كه راهزنانِ طريقِ حق، هميشه از جهل و ناآگاهى مردم استفاده مى كنند و با نقشه هاى شوم و پنهانىِ خود، به مؤمنان پاكدل حمله ور مى شوند. سپس به شرورانى اشاره مى كند كه در گره ها مى دمند و اين تعبير اشاره به زنان وسوسه گر يا مطلق وسوسه گران است كه همچون ساحران به هنگام سحر «اورادى» را مى خوانند و در گره ها مى دمند، پى در پى مطالب بى اساس خود را در گوش مردم مى خوانند تا با اين وسوسه ها اراده آنان را سست كنند و به حالت ترديد بكشانند و هنگامى كه اراده ها سست شد راه براى حمله لشكر شيطان هموار مى شود. سپس به سوّمين و آخرين گروه از شروران اشاره كرده، مى فرمايد: «بگو به خدا پناه مى برم از شرّ حاسدان، هنگامى كه حسد مى ورزند». از اينجا روشن مى شود كه يكى از عمده ترين عوامل تخريب و فساد در جهان، تخريب و فسادى است كه از حسودان سرچشمه مى گيرد و به اين ترتيب منابع سه گانه مهمّ شرّ و فساد (مهاجمان تاريك دلى كه از تاريكى ها استفاده مى كنند و بر مردم هجوم مى آورند و وسوسه گرانى كه با تبليغات سوء خود ايمان و عقيده و پيوندهاى مردمى را سست مى كنند و حسودانى كه كارشان همواره تخريب است) در عبارات كوتاهى بيان شده و شاهد گويايى بر مقصود ما يعنى آثار زيانبار حسد است.
توصيفى كه در آغاز آيه براى خداوند ذكر شده «بِرَبِّ الْفَلَقِ» مى تواند اشاره به اين نكته باشد كه طوايف سه گانه شرور بالا هميشه از تاريكى جهل و اختلاف و كفر استفاده مى كنند كه اگر اين تاريكى مبدّل به روشنايىِ علم و اتّحاد و ايمان شود، حربه هاى آنان به كندى مى گرايد.(1)،(2)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.