پاسخ اجمالی:
ماهيت تمام شركتهاي هرمي، اعمّ از خارجى و داخلى، چه آنها كه كالا يا خدماتى عرضه مىكنند يا بدون آن فعاليّت مىنمايند، يك چيز است و آن گرفتن پولهاى كلان از گروه زيادى از مردم و به جيب زدن قسمت عمده آن و تقسيم كردن بخش كمى از آن در بين سرشاخه هايى كه موفّق به جذب تعداد معيّنى مشترى شدهاند می باشد و در اين بين تعداد فراوانى از مردم در ردههاى پايين با ضرر و زيان و خسارت مواجه ميشوند.
پاسخ تفصیلی:
تمام اين شركتها، اعمّ از خارجى و داخلى، چه آنها كه كالا يا خدماتى عرضه مىكنند يا بدون آن فعاليّت مىنمايند، آنان كه در پشت نامهاى مقدّس مخفى شدهاند يا با شعارهاى فريبنده براى مردم دام مىگسترند و غير آنها؛ آرى، ماهيّت فعاليّت تمام اين شركتها يك چيز است و آن گرفتن پولهاى كلان از گروه زيادى از مردم و به جيب زدن قسمت عمده آن و تقسيم كردن بخش كمى(1) از آن در بين سرشاخههايى كه موفّق به جذب تعداد معيّنى مشترى شدهاند و مواجه ساختن تعداد فراوانى از مردم در ردههاى پايين با ضرر و زيان و خسارت كه خوشبختانه پروندههاى زيادى از اين دسته از افراد هم اكنون در مراكز قضايى در جريان است.(2) آنچه در بالا آمد ماهيّت اصلى فعاليّت شركتهاى مورد بحث است؛ ولى براى آشنايى بيشتر با جزئيّات فعاليّت آنها به دو شكل آن اشاره مىشود:
1ـ جذب مشترى بدون ارائه كالا يا خدمات
شركتهاى اوّليه اروپايى، نظير شركت اتريشى و بسيارى از شركتهاى داخلى، به شكل فوق فعاليّت مىكنند كه به عنوان نمونه چگونگى فعاليّت شركت اتريشى را بيان نموده، سپس توجّه شما را به كيفيّت كار يك شركت داخلى آشنا مىكنيم. طرز كار شركت اتريشى را عينآ از كتاب استفتائات جديد، جلد اوّل، صفحه 150 نقل مىكنيم؛ «مؤسّسهاى در كشور اتريش با عنوان «بدون دردسر صاحب 30,000 دلار شويد» فرمهايى را به ترتيب زير در اختيار متقاضيان قرار مىدهد:
1ـ متقاضى، مثلا خانم رؤيا، فرم را از شخص نامبرده در رديف پنجم به مبلغ 30 دلار مىخرد.
2ـ سپس 30 دلار چك تضمينى به نام شخص رديف اوّل و 30 دلار چك تضمينى به نام مؤسّسه، به همراه فرم خريدارى شده كه در آن نام و مشخّصات خود را درج كرده، براى آن مؤسّسه مىفرستد. در واقع خانم رؤيا در مجموع 90 دلار مىپردازد، بى آن كه كالايى در برابر آن دريافت كرده باشد.
3ـ پس از مدّتى چهار فرم، كه در آن نام رديف اوّل حذف گرديده و نامهاى رديفهاى بعدى هر كدام به يك رديف بالاتر ارتقاء يافته، به دست رؤيا مىرسد و به اين ترتيب نام رؤيا در رديف پنجم قرار مىگيرد.
4ـ رؤيا چهار فرم دريافتى را به چهار مشترى جديد، هر كدام به مبلغ 30 دلار مىفروشد و به اين ترتيب، علاوه بر 90 دلار پرداختى، 30 دلار اضافه نيز دريافت مىكند.
5ـ افرادى كه فرم هاى رؤيا را خريدهاند هر كدام به ترتيبى كه در بند دوم گفته شد عمل نموده و هر يك چهار فرم جديد دريافت مىنمايند و كم كم نام رؤيا از رديف پنجم به رديفهاى بالاتر ارتقاء مىيابد تا به رديف اوّل مىرسد. در اينجا هر متقاضى جديد موظّف است 30 دلار به حساب رؤيا واريز كند كه جمعاً حدود 30,000 دلار خواهد شد. بعد از پيمودن اين پنج مرحله و گرفتن جايزه نهايى (حدود سى هزار دلار) از ليست خارج مىشود».(3) البتّه همه اين شركتها به صورتى كه در بالا گفته شد عمل نمىكنند، هر چند فعاليّتهاى آنها كم و بيش مشابه يكديگر است.
و امّا روش كار يكى از شركتهاى داخلى، كه اندكى با شركت اتريشى تفاوت دارد، به نقل از استفتائات جديد، جلد سوم، صفحه 160 به این شرح است: «شركت كارگستر ابركوه، با عنوان «طرح پيوند و همكارى» اقدام به عضوگيرى مىكند. هر عضو كه فرم اين شركت را از يكى از اعضاى آن گرفته، موظّف است مثلاً مبلغ 1300 تومان به حساب شركت و چهار نفر از اشخاصى كه در ليست هفت نفره ارسالى شركت قرار دارند واريز نمايد (هر نفر 200 تومان و 500 تومان به حساب شركت) پس از واريز مبلغ فوق و ارسال فرم به آدرس شركت، ايشان جزء گردونه هفت نفره قرار مىگيرد (و نفر هفتم از گردونه خارج مىشود) و به همين ترتيب گردونه با گرفتن اعضاى جديد مىچرخد تا اين كه ايشان كه نفر اول بوده، نفر هفتم شود و از گردونه خارج گردد. شركت مدّعى است كه در اين مرحله 823543 نفر هر كدام مبلغ 200 تومان به حساب آن شخص واريز كردهاند كه جمع آن 1,681,400,000 تومان مىشود. تمام اين مبلغ از سوى اعضاى جديد به حساب ايشان واريز شده است».(4)
فعاليّت اين نوع شركتها كه نمونه هاى داخلى آن فراوان است، در حقيقت در حكم بليط هاى بخت آزمايى زمان طاغوت است كه فقها فتوى به حرمت آن داده اند.
2ـ جذب مشترى با ارائه كالا يا خدمات
بيشتر شركتهاى مرموز اقتصادى خارجى به اين نوع فعاليّت روى آورده و بالعكس شركتهاى مشابه داخلى كمتر بدين شكل فعاليّت مىكنند. به هر حال، استعمارگرانِ نو در اين نوع از فعاليّتها، جنسى را به چند برابر قيمت واقعى به شما عرضه مىكنند، مثلا جنسى را كه ارزش واقعى آن بين يكصد و پنجاه تا دويست هزار تومان است، به پانصد هزار تومان يا كمتر مىفروشند(5) شما در خريد اقساطى موظّف هستيد دو مشترى براى آنها بيابيد كه به اصطلاح در بال راست و چپ شما قرار مىگيرند. آنها نيز به همين ترتيب مبلغ بالا را به حساب شركت مورد نظر واريز مىكنند. در اين نوع از فعاليّت، عضوگيرى بصورت هرمى و شاخهاى پيش مىرود:1 - 2 - 4 - 8 - 16 - 32 - 64 - 128 - 256 - 512 - 1024 - 2048 - 4096 …
يعنى اگر پس از مشترى اوّل، ده بار معاملات فوق و جذب مشترىها، طبق قوانين آنها پيش رود، در رديف يازدهم 1024 كالاى پانصد هزار تومانى توسّط كسانى كه شما (با واسطه يا بلاواسطه) معرّفى كردهايد فروش مىرود كه قيمت مجموع آن حدوداً 500,000,000 تومان مىشود. شركت مذكور مبلغ كمى (حدود یک دهم آن را) به سرشاخهها مىپردازد و بقيّه را خودش بر مىدارد. البته روشن است كه شاخههاى آخر كه موفّق به جذب مشترى نمىشوند يا آنها كه موفّق به جذب مشترى به مقدار لازم نمىگردند، مالباختگان واقعى هستند؛ زيرا نه پورسانتى دريافت مىكنند و گاه حتّى كالايى براى آنها فرستاده نمىشود(6) و بر فرض كه فرستاده شود، همان گونه كه گذشت، كالاى ارسالى تنها معادل ثلث وجه واريزى آنها ارزش خواهد داشت.(7)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.