پاسخ اجمالی:
از بعضي روايات استفاده مي شود انساني كه حامل قرآن باشد با فرشتگان محشور خواهد بود. فضل و برتري از آنِ كسي است كه قرآن را حمل كرده، معاني آن را بفهمد و احكامش را عمل کرده و به آدابش پایبند باشد؛ آنگاه به حكمتش پي برد. كسي كه با قرآن چنين رفتار كند، حامل قرآن است. امام صادق(ع) فرمود: «كسي كه قرآن را بفهمد و به آن عمل كند، با فرشتگان كه سفیران الهي و اهل كرامت و نيكي اند محشور خواهد شد».
پاسخ تفصیلی:
درباره تلاوت قرآن و عظمت مقام آن، در جوامع روايي ما كتابهایي است كه مشتمل بر چندين باب است. «مرحوم كليني»(رضوان الله عليه) نيز در كتاب ارزشمند «كافي» بخشي دارند، به نام «فضل القرآن»(1) و بابي است به نام «فضل حامل القرآن»(2) كه از بعضي روايات آن استفاده مي شود انساني كه حامل قرآن باشد با فرشتگان محشور خواهد بود. نه چون يهوديان كه تورات بر آنان فرستاده شد؛ امّا به تورات عمل نكردند. قرآن درباره يهود مي فرمايد: «مَثَلُ الَّذينَ حُمِّلُوا التَّوْراةَ ثُمَّ لَمْ يَحْمِلُوها کَمَثَلِ الْحِمارِ يَحْمِلُ أَسْفاراً»(3) خطر يهودزدگي را در چند جاي اين سوره مي بينيم كه مبادا يهوديت در بين مسلمين رواج پيدا كند. فرمود: شما با قرآن كاري نكنيد كه يهوديها با توراتشان كردند، تورات را بر آنان تحميل كرديم؛ ولي حمل نكردند، به آنان داديم؛ ولي نگرفتند.
فضل و برتري از آنِ كسي است كه قرآن را حمل كرده، معاني آن را بفهمد و احكامش را عمل و به آدابش پایبند باشد؛ آنگاه به حكمتش پي ببرد. كسي كه با قرآن چنين رفتار كند، حامل قرآن است. امام صادق(عليه السلام) فرمود: «الْحَافِظُ لِلْقُرْآنِ الْعَامِلُ بِهِ مَعَ السَّفَرَةِ الْكِرَامِ الْبَرَرَة»(4)؛ (كسي كه قرآن را بفهمد و به آن عمل كند، با فرشتگان كه سفراي الهي و اهل كرامت و نيكي اند محشور خواهد شد). عظمتي كه براي قرآن كريم ذكر شده نشانگر آن است كه باطن قرآن در قيامت از صف مسلمانان و پيامبران و فرشتگان مي گذرد؛ چون در قيامت صفوف فراواني است، قرآن، مانند انساني نوراني با چهره اي روشن، از كنار اين صفوف مي گذرد. هنگام عبور، افراد آن صف مي گويند: ما او را به خوبي مي شناسيم، او از ماست، ولي از مقام آنها هم ميگذرد تا به پيشگاه حضرت احديت مي رسد و ... .(5) اينكه فرمود: «كسي كه قرآن را بفهمد و عمل كند، با فرشتگان مكرّم محشور مي شود»، سِرّش آن است كه مسير نزول وحي را فرشتگان كريم تأمين كرده اند: «بِأَيْدي سَفَرَةٍ * کِرامٍ بَرَرَةٍ»(6)؛ (يعني اين كتاب به دست سفراي كرام بود سپس به دست شما رسيد).
امام صادق(سلام الله عليه) به نقل از رسول خدا(صلي الله عليه و آله و سلم) مي فرمايد: «حَمَلَةُ الْقُرْآنِ عُرَفَاءُ أَهْلِ الْجَنَّة»(7)؛ (حاملان قرآن چهره هاي شناخته شده و سرشناس اهل بهشت اند).(8)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.