پاسخ اجمالی:
در چندین کتاب لغت از قبیل: لسان العرب، مجمع البحرین و النهایه، ذیل كلمه لُمّة که حضرت زهرا(س) از بین گروهی لمّه نزد ابوبکر رفته و ذیل کلمه فدك که نام دهکده ایست که پیامبر(ص) به حضرت زهرا(س) بخشید، به جریان فدک و اصل خطبه فدکیه اشاره کرده اند.
پاسخ تفصیلی:
در چندین کتاب لغت از قبیل: لسان العرب ابن منظور، مصباح المنیر فیّومی، مجمع البحرین علامه فخرالدین طریحی و النهایه ابن اثیر، به فدک اشاره شده، و برخی از لغت شناسان به اصل خطبه حضرت زهرا(سلام الله علیها) نیز پرداخته اند. مثلا: اديب و لغت شناس مشهور ابن منظور در كتاب «لسان العرب» در ذيل كلمه «لُمّ» می گويد: در حديث فاطمه(سلام الله علیها) آمده كه آن حضرت در بين گروهى «لُمّة» از زنان خويشاوند خود درحاليكه چادرش به زمين كشيده مى شد نزد ابوبكر رفته و به سرزنش و توبيخ او پرداخت... .(1)
همچنین لغت شناس معروف «ابن اثير» در كتاب «النهايه» در ذيل كلمه «لُمّة» می گويد، در حديث فاطمه آمده است كه آن حضرت در بين گروهى «لُمّة» از زنان خويشاوندش در حالیكه چادرش بر زمين كشيده مى شد نزد ابوبكر رفته و به سرزنش و توبيخ او پرداخت... . (2)
و نیز علامه شیخ فخرالدین طریحی در مجمع البحرین می نویسد: «فدك»، دهكده اى از آباديهاى يهوديان بود كه فاصله آن تا مدينة الرسول دو روز و تا خيبر كمتر از يك منزل راه است، و فدک از جمله چيزهائى است كه خداوند به رسولش بخشيد، و اين آبادى به حضرت رسول اختصاص داشت زيرا آن حضرت به همراه على(عليه السلام) آنجا را فتح كرد و هيچ يك از ديگر مسلمانها در فتح آنجا شركت نداشتند و لذا عنوان «فيء» را از دست داده و در ذيل «انفال» وارد شد و هنگامى كه آيه شريفه «و آت ذاالقربى حقه» ،(3) نازل شد، حضرت رسول فدك را به فاطمه بخشيد، آن ملك تا بعد از رحلت حضرت رسول(صلى الله عليه و آله و سلم) در تصرف حضرت فاطمه بود و بعد از رحلت پیامبر، فدک به زور از فاطمه گرفته شد، على(عليه السلام) حدود آن را بدين گونه مشخص كرد، يك طرفش به كوه احد و مرز ديگرش «عريش مصر» و مرز ديگرش «سيف البحر» و مرز ديگر «دومة الجندل» - يعنى صحراى جندل می باشد- .(4)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.