پاسخ اجمالی:
مالک بن انس در سال ۹۳ هـ.ق در روستایی در شمال مدینه متولد شد. وی از محضر اساتیدی همچون: امام صادق(ع)، ربیعة بن ابى عبد الله و... استفاده نمود و از شاگردان وى شافعى، عبد الرحمن بن قاسم و... را می توان نام برد و صاحب تألیفاتی همچون الموطأ، تفسیر غریب القرآن و... می باشد. وی در کتاب الموطأ از حضرت علی(ع) هیچ روایتی نقل نکرده است. مالک بخشى از عمرش را در دولت اموى و بخشى از آن را در دولت عباسى گذراند و در سال ۱۷۹ هجرى در مدینه وفات یافت و در بقیع دفن شد.
پاسخ تفصیلی:
مالک پسر انس بن الحارث بن غَیمان بن خُثیل بن عمرو بن الحارث الأصبحی، و عالیة - دختر شریک بن عبدالرحمان بن شریک اسدی- می باشد. وی در سال ۹۳ هجری قمری در روستایی به نام «ذُو المَروَه» - در شمال مدینه - که در حدود ۳۲ فرسخ از مدینه فاصله داشت متولد شد.
وی در مدینه از محضر اساتیدی همچون: امام جعفر بن محمّد الصادق (علیهما السلام)، ربیعة بن ابى عبد الله، عبدالرحمان بن هرمز، نافع غلام عبدالله بن عمر، محمد بن شهاب الزهری، یحیی بن سعید الأنصاری. و ربیعه بن ابی عبدالرحمان استفاده نمود.
و از مشهورترین شاگردان وى؛ شافعى، عبد الرحمن بن قاسم، اسد بن فرات و عبد الله بن وهب، عبدالرحمان بن قاسم، اسد بن الفرات بن سنان، محمد بن دینار، عبدالعزیز ابن ابی حازم، عثمان بن عیسی بن کنانه و عبدالرحیم بن خالد اسکندرانی می توان نام برد.
وی در سایه حمایت خلفای عباسیان، صاحب تألیفاتی شد که مهمترین آنان کتاب الموطأ اوست، و تفسیر غریب القرآن، رسالة الی ابن وهب فی الرد علی القدریة، رسالة فی الأقضیة، رسالة فی الفتوی الی ابی غسان، کتاب السرور و رسالة الممتهة نیز از تالیفات او می باشد.
مالک در کتاب «الموطأ» ازحضرت علی (علیه السلام) و ابن عباس هیچ روایتی نقل نکرده است. و حتی هارون الرشید خلیفه عباسی که از دشمنان اهل بیت بود، هم تعجب کرد و علت را جویا شد مالک چنین پاسخ داد که آن دو در سرزمین من نبودند و من با شاگردان و راویان آنها برخوردی نداشتم.
در حالیکه حضرت علی(علیه السلام) قبل از دوره کوتاه خلافت حدود 35 سال ساکن مدینه بود ابن عباس نیز بیشتر عمر خود را در مدینه گذرانده بود.
ضمن اینکه مگر یک محدث تنها باید از راویان و محدثان شهر خود نقل کند؟
مالک حتی یک مورد از روایاتی را که امام صادق(علیه السلام) از حضرت علی (ع) نقل کرده را در کتابش نیاورده است. علت روشن است، گرایش اموی مالک مانع اعتنا به اهل بیت و تمام کسانی است که تمایلی به اهل بیت داشتند. صاحبان این گرایش تا حد مقدور از پنهان یا انکار فضایل اهل بیت بویژه امام علی (علیه السلام) دریغ نمی کردند.(1)
مالک بخشى از عمرش را در دولت اموى و بخشى از آن را در دولت عباسى گذراند. و در سال ۱۷۹ هجرى قمری در مدینه وفات یافت و در قبرستان بقیع مدفون گشت.(2)
مذهب او در شمال آفریقا، قطر، بحرین و کویت طرفدارنی دارد.(3)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.