پاسخ اجمالی:
از حديث ثقلين که توسط بسياري از اهل سنت نقل شده، استفاده مى شود که قرآن و عترت به عنوان دو ريسمان خدا مى توانند انسان ها را از گمراهى، تفرقه و ضلالت نجات داده و به حقّ، حقيقت و لقاء الهى رهنمون سازند، از آيات قرآن نيز مى توان حبل الله بودن قرآن و عترت را استفاده کرد.
پاسخ تفصیلی:
از آیات و روایات نبوى استفاده مى شود که تمسّک به کتاب و عترت معصوم پیامبر(علیهم السلام) است که مى تواند انسان را از تفرقه دور ساخته و به خدا نزدیک کند.
خداوند سبحان مى فرماید: «وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللهِ جَمِیعاً وَلا تَفَرَّقُو»(1)؛ (و همگى به ریسمان خدا، چنگ زنید، و پراکنده نشوید).
و از حدیث ثقلین استفاده مى شود که قرآن و عترت به عنوان دو ریسمان خدا مى توانند انسان را از گمراهى و ضلالت نجات داده و به حقّ و حقیقت و لقاء الهى رهنمون سازند.
ترمذى به سند خود از جابر بن عبدالله نقل مى کند که گفت: در حجة الوداع روز عرفه رسول خدا(صلى الله علیه وآله) را دیدم که بر شترى سوار بود و خطبه مى خواند. شنیدم که حضرت مى فرمود: «اى مردم! در میان شما چیزى مى گذارم که اگر به آن تمسّک کنید هرگز گمراه نمى شوید: کتاب خدا و عترتم را».(2)
کتاب خدا و عترت معصوم پیامبر(علیهم السلام) هر دو ریسمان هدایت به سوى خداوند سبحانند. یکى به عنوان قرآن صامت (قرآن كريم) و دیگرى به عنوان قرآن ناطق (اهل بیت(علیهم السلام)) و بر امّت اسلامى است که با تمسّک به آن دو، خود را از ضلالت و گمراهى رهانیده و به هدایت الهى رهنمون سازند.
و لذا در برخى از روایات تعبیر «ما إن اعتصمتم بهما» به کار رفته و در برخى دیگر به جاى «ثقلین» از تعبیر «حبلین» استفاده شده است(3)؛ تا با آیه شریفه «وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللهِ» هماهنگ شود.
از آیات قرآن نیز مى توان عصمت و حبل الله بودن قرآن و عترت را استفاده کرد:
درباره قرآن، خداوند سبحان مى فرماید: «لا یَأْتِیهِ الْباطِلُ مِنْ بَیْنِ یَدَیْهِ وَلا مِنْ خَلْفِهِ تَنْزِیلٌ مِنْ حَکِیم حَمِید»(4)؛ (که هیچ گونه باطلى، نه از پیش رو و نه از پشت سر، به سراغ آن نمى آید؛ چرا که از سوى خداوند حکیم و شایسته ستایش، نازل شده است).
و درباره عترت پیامبر(صلى الله علیه وآله) قرآن مى فرماید: «إنَّما یُرِیدُ اللهُ لِیُذْهِبَ عَنْکُمُ الرِّجْسَ أَهْلَ الْبَیْتِ وَیُطَهِّرَکُمْ تَطْهِیر»(5)؛ (خداوند فقط مى خواهد پلیدى و گناه را از شما اهل بیت دور کند و کاملا شما را پاک سازد).(6)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.