پاسخ اجمالی:
فضل بن روزبهان مى گوید: اکثر مفسّران معتقدند که آیه «شراء» در شأن زبیر بن عوام و مقداد بن اسود نازل شده است. در پاسخ مى گوییم: آنچه فضل بن روزبهان ادعا نموده دروغ محض است و روایات بسیارى از طریق اهل سنت وارد شده که نزول آیه را در شأن امام على(ع) مى داند.
پاسخ تفصیلی:
فضل بن روزبهان مى گوید: «اکثر مفسّران معتقدند که آیه «شراء» در شأن زبیر بن عوام و مقداد بن اسود نازل شده است، هنگامى که رسول خدا(صلى الله علیه وآله) آن دو را فرستاد تا جسد خبیب بن عدى را که در مکه به دار آویخته شده و در اطراف آن چهل نفر از مشرکان بودند، پایین آورند، آن دو نفر نهایت فداکارى و جانبازى را به خرج داده تا جنازه را از بالاى دار پایین آوردند. و به این مناسبت آیه شراء نازل شد.»(1)
در پاسخ به او مى گوییم:
اوّل اینکه: آنچه فضل بن روزبهان ادعا نموده که اکثر مفسّران آیه را در شأن زبیر و مقداد مى دانند، دروغ محض است. چگونه چنین باشد در حالى که فخر رازى که درصدد جمع اقوال در تفسیر و شأن نزول آیات است، هرگز این قول را به عنوان یکى از اقوال در مسأله ذکر نکرده است. و نیز زمخشرى و همچنین سیوطى که در تفسیر «درّ المنثور» درصدد جمع تمام اخبار مربوط به آیات است، هرگز متعرّض چنین مطلبى نشده اند.
دوم: ابن عبدالبر در استیعاب در شرح حال خبیب مى گوید: آن کسى را که پیامبر(صلى الله علیه وآله) براى پایین آوردن خبیب فرستاد، شخصى به نام عمرو بن امیه ضمرى بود، نه زبیر و مقداد.
سوم: روایات بسیارى از طریق اهل سنت وارد شده که نزول آیه را در شأن امام على(علیه السلام) مى داند که با روایت فضل بن روز بهان معارض است.(2).(3)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.