پاسخ اجمالی:
با توجه به صراحت ديدگاه انديشمندان شيعه درباره پيراستگی قرآن از هرگونه تحريف، دانشوران منصف اهل سنت با اذعان به مبرّا بودن دامان شيعه از نسبت تحريف، همصدا با شيعه بر پيراستگی قرآن تأكيد كردهاند. ايشان به خوبی دريافتهاند كه جمعآوری احاديث در كتب روايی يا نگارش كتاب از يك نفر، همانگونه كه برای اهلسنت باعث نسبت تحريف نمیگردد، درباره شيعه نيز مجوز چنين نسبتی نمیگردد.
آنچه كه در دوران ما به تهمتهای ناروا عليه شيعه دامن زده است، پيدايش فرقهای است به نام «وهابيت» با پيشينهای كمتر از يك سده. نوك پيكان حمله اين فرقه گمراه كه بيشتر از طرف استكبار جهانی حمايت میشود به سوی عقايد حقه شيعه است. اينان برای دستيابی به هدف شوم خود به رغم آنكه از آراء صدها انديشمند شيعه از عصر مرحوم «مفيد» تا دوره چهرههای علمی معاصر همچون امام خمينی و آيت الله خويی مبنی بر نفی صريح تحريف قرآن آگاهند، با انتشار كتاب «فصل الخطاب» نگاشته «محدث نوری» و انتساب آن به تمام شيعه، در صدد مشوّه ساختن چهره اين مذهب در نگاه مسلمانان جهان میباشند.
پاسخ تفصیلی:
وهابیت و نسبت «تحریف قرآن» به شیعه
با توجه به صراحت و آشكاری دیدگاه اندیشمندان شیعه درباره پیراستگی قرآن از هرگونه تحریف، دانشوران منصف اهل سنت با اذعان به مبرّا بودن دامان شیعه از نسبت تحریف، همصدا با شیعه بر پیراستگی قرآن تأكید كردهاند. ایشان به خوبی دریافتهاند كه جمعآوری احادیث در كتب روایی یا نگارش كتاب از یك نفر، همانگونه كه برای اهلسنت باعث نسبت تحریف نمیگردد، درباره شیعه نیز مجوز چنین نسبتی نمیگردد.
آنچه كه در دوران ما به تهمتهای ناروا علیه شیعه دامن زده است، پیدایش فرقهای است به نام «وهابیت» با پیشینهای كمتر از یك سده كه با طرح سلسله عقایدی ویژه، از جمله حرمت زیارت قبور، ممنوعیت شفاعتخواهی و... به مخالفت با دیدگاه تمام مسلمانان برخاستهاند. نوك پیكان حمله این فرقه گمراه كه بیشتر از طرف استكبار جهانی حمایت میشود به سوی عقاید حقه شیعه است. اینان برای دستیابی به هدف شوم خود به رغم آنكه از آراء صدها اندیشمند شیعه از عصر مرحوم «مفید» تا دوره چهرههای علمی معاصر همچون امام خمینی و آیت الله خویی مبنی بر نفی صریح تحریف قرآن آگاهند با انتشار كتاب «فصل الخطاب» نگاشته «محدث نوری» و انتساب آن به تمام شیعه، در صدد مشوّه ساختن چهره این مذهب در نگاه مسلمانان جهان میباشند.
تلاش دانشوران شیعه در دفاع از پیراستگی قرآن از «تحریف»
دانشوران شیعه به هدف حفظ و حراست از كیان قرآن و نیز مقابله با احتمال نسبت تحریف به شیعه، از روز نخست با شیوههای گوناگون با ابراز نظرگاههای آشكار خود، از عقیده «پیراستگی قرآن از تحریف» دفاع كردهاند. برخی در لابهلای كتابهای خود در پاسخ به سؤالات، یا به قصد یادكرد عقاید شیعه، یا در مقدمه تفاسیر، به تبیین دیدگاه شیعه در این زمینه پرداختهاند و پارهای نیز با اختصاص نگاشتههای مستقل در این راه گام برداشتهاند. در اینجا مناسب است برخی از نگاشتههای دانشوران شیعه را به صورت گذرا یاد كنیم.
نگاهی گذرا به برخی از نگاشتههای دانشوران شیعه در رد شبهه «تحریف»:
1. «التحقیق فی نفی التحریف عن القرآن الشریف»؛ نگاشته سیدعلی میلانی، در این كتاب پس از گزارش دیدگاههای دانشوران شیعه در زمینه نفی تحریف، به دلایل مدعیان آن پرداخته و نسبتهای ناروا به دانشمندان شیعه را به نقد كشیده و آنگاه به نقد و بررسی روایات تحریف پرداخته است.
2. «البرهان فی عدم تحریف القرآن»؛ نگاشته میرزا مهدی بروجردی؛ در این كتاب نیز افزون بر مناقشه با ادله قائلان به تحریف، با یاد كرد نظرگاههای اندیشمندان شیعه، بر پیراستگی دامان این مذهب از نسبت تحریف، تأكید شده است. (استاد معرفت (حفظه الله) در موارد مختلفی از كتاب خود از این كتاب نام برده است. برای نمونه ر.ك: صفحات 38 و 52 از كتاب صیانة القرآن من التحریف).
3. «فصل الخطاب فی عدم تحریف كتاب رب الارباب»؛ نگاشته استاد حسن حسنزاده آملی. همانگونه كه از نام كتاب هویداست، ایشان این كتاب را در رد كتاب محدث نوری نگاشتهاند. ایشان در این كتاب، با تأكید بر این نكته كه قرآن به شكل امروزین در عصر پیامبر اكرم(صلی الله علیه واله وسلم) تدوین یافته است، دلایل مدعیان تحریف را به نقد كشیدهاند. این كتاب توسط عبدالعلی محمدی شاهرودی به فارسی ترجمه شده وبا عنوان قرآن هرگز تحریف نشده چاپ شده است.
4.«اكذوبة التحریف بین الشیعة و السنة»؛ نگاشته رسول جعفریان، در این كتاب پس از بیان معنای تحریف و دلایل رد شبهه تحریف، به چگونگی آن بین اهلسنت و شیعه پرداخته و با یاد كرد مسأله مصاحف، مصحف حضرت امیر(علیه السلام) و فاطمه(سلام الله علیها) مورد بررسی قرار گرفته است. این كتاب توسط محمود شریفی ترجمه شده و با عنوان افسانه تحریف قرآن چاپ شده است.
5. «افسانه تحریف قرآن»؛ نگاشته سیداحمد مهدوی (فخر كرمانی)، مؤلف چنانكه خود در مقدمه آورده كتاب خود را با استفاده از فصل صیانة القرآن من التحریف كه در كتاب البیان آیت الله خویی آمده و نیز جلد دوازدهم تفسیر المیزان علامه طباطبایی به رشته تحریر درآورده است. در این كتاب ضمن بررسی تاریخ تدوین قرآن با تأكید بر باقی بودن اوصاف قرآن در مصحف كنونی، دلایل مدعیان تحریف مورد نقد قرار گرفته است.
گذشته از كتابهای مذكور و كتابهای دیگر از این دست كه به طور مستقل به موضوع عدم تحریف قرآن پرداختهاند، بسیاری از بزرگان شیعه در لابلای كتابهای خود به بررسی این مسأله پرداختهاند. به عنوان مثال شیخ محمد جواد بلاغی در مقدمه تفسیر خود بانام آلاء الرحمان فی تفسیر القرآن و آیتالله خویی در مقدمه كتاب ارزشمند البیان فی تفسیر القرآن و علامه طباطبایی در تفسیر گرانسنگ المیزان و... ضمن مباحثی مبسوط، راه یافتن هرگونه تحریف و تبدیل را در قرآن رد نموده و با تكیه بر دلایل عقلی و نقلی شبهات مدعیان تحریف را پاسخ دادهاند. خدایشان پاداش خیر دهد.
نگاهی به كتاب «صیانة القرآن من التحریف»
استاد محقق آیتالله معرفت كه با صرف سالیان دراز به تحقیق و پژوهش در زمینه علوم معارف قرآنی پرداخته و دوره كتاب گرانسنگ «التمهید فی علوم القرآن» گواه صدق ژرفا و گستره تحقیقات ایشان است، با عنایت به ضرورت نگارش یك اثر جامع در شرایط كنونی برای حراست از حریم قرآن و نیز دفاع از پیراستگی دامن شیعه از تهمت تحریف، كتاب حاضر را نگاشتهاند. در این كتاب:
1. دلایل رد شبهه تحریف به طور كامل مورد ارزیابی قرار گرفته است.
2. ضمن یادكرد نظرگاههای شمار قابل توجهی از دانشوران تشیع بر موضع صریح ایشان بر رد شبهه تحریف تأكید شده است.
3. با عرضه دیدگاههای برخی از اندیشمندان اهلسنت، مبنی بر پیراستگی دامن شیعه از شبهه تحریف بر جدایی صف امثال وهابیت از صف مسلمانان پای فشرده است.
4. با ارائه نمونههایی از روایات دال بر تحریف كه در كتب روایی معتبراهلسنت آمده و نیز معرفی كتاب الفرقان فی تحریف القرآن نگاشته ابن الخطیب بر این نكته تأكید شده كه یادكرد روایات در كتب روایی شیعه و نیز نگارش كتاب «فصل الخطاب فی تحریف كتاب ربّ الارباب» نگاشته محدث نوری، تهمت تحریف را متوجه مذهب شیعه نمیسازد.
5. با یادكرد دلایل مدعیان تحریف، به نقد و بررسی علمی و محققانه آنان پرداخته است.(1)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.