پاسخ اجمالی:
آيه 4 سوره «صف»، مى فرماید: «خداوند كسانى را دوست مى دارد، كه در راه او پيكار مى كنند، و همچون بنيان مرصوص هستند». تعبیر «بنیان مرصوص» اشاره به استقامت، اتحاد و همدلی مؤمنان دارد. این اصطلاح از آنجا نشأت می گیرد که، در گذشته گاهى براى محكم شدن بنا، سرب را آب کرده، و در لابلاى مصالح آن مى ريختند تا تمام فاصله ها را پر كند و سازه ای یکپارچه و به هم پیوسته تشکیل دهد. این کار سبب شد تا به هر بناى محكمی مرصوص بگویند كه اشاره به استحكام و يكپارچگى آن دارد.
پاسخ تفصیلی:
در آيه 4 سوره صف، سخن از وحدت صفوف مسلمين است. این آیه مى فرمايد: (خداوند كسانى را دوست مى دارد، كه در راه او پيكار مى كنند، همچون سدّى فولادين و بنايى محکم و یکپارچه)؛ «اِنَّ اللّهَ يُحِبُّ الَّذِينَ يُقاتِلُونَ فِى سَبِيلِهِ صَفّاً كَاَنَّهُمْ بُنْيانٌ مَرْصُوصٌ».
بنيان به معنى هرگونه بنا است، و مرصوص از ماده رصاص به معنى سرب است، در گذشته، گاهى براى محكم شدن بنا و يكپارچگى ديوارها، سرب را آب کرده، و در لابلاى قطعات سنگ و مانند آن مى ريختند تا تمام فاصله ها را پر كند و مصالح بنا را به هم پيوند دهد، لذا به هر بناى محكمى مرصوص مى گفتند كه اشاره به استحكام و يكپارچگى آن بود. درست است كه آيه درباره پيكار نظامى و جهاد فى سبيل اللّه است، ولى روشن است كه اين معنى در ساير مجاهدت هاى اجتماعى، سياسی، فرهنگی و اقتصادی، جارى است. زیرا در این عرصه ها يكپارچگى، اتحاد و انسجام دل ها لازم است.(1)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.