پاسخ اجمالی:
به يقين همه روزها روزهاى خداست و همه جا خانه اوست و در عين حال نه روزى دارد و نه خانه اى، زیرا كه برتر از زمان و مكان است؛ ولى همان گونه كه خانه كعبه، بزرگ ترين جايگاه عبادت به موجب اين ويژگى اش «بيت الله» ناميده شده، روزهاى خاصّى نیز هست كه به جهت حوادث مهمش درخشش فوق العاده اى دارد، لذا به «ايّام الله» شهره شده اند.
پاسخ تفصیلی:
به يقين همه روزها روزهاى خداست و همه جا خانه اوست و در عين حال نه روزى دارد و نه خانه اى، زیرا كه برتر از زمان و مكان است؛ ولى همان گونه كه خانه كعبه، بزرگ ترين جايگاه عبادت به موجب اين ويژگى اش «بيت الله» ناميده شده، روزهاى خاصّى هست كه به جهت حوادث مهمش درخشش فوق العاده اى دارد. بعضى گفته اند: «ايّام الله» اشاره به روزهاى پيروزى پيامبران بر لشكر شرك وكفر است. بعضى گفته اند: روزهاى مهم عبادت همچون ايّام ماه مبارك رمضان و ايّام حج است. آنچه در تاريخ بنى اسرائيل و حضرت موسى(علیه السلام) آمده مبنی بر اینکه ایشان مأمور شد ايّام الله را به بنى اسرائيل يادآورى كند اشاره به روز غلبه بر فرعون و نجات از دريا و مانند آن است؛ ولى در حديثى از امام صادق(عليه السلام) مى خوانيم كه در تفسير «ايّام الله» فرمود: «يُريدُ بِأيّامِ اللهِ سُنَنَهُ وَ أفْعالَهُ في عِبادِهِ مِنْ إنْعام وَ انْتِقام»(1)؛ (منظور از ايّام الله، سنّتها و افعال الهى در ميان بندگان اعم از نعمت دادن و انتقام است).
مطابق اين روايت هر روز كه موهبت مهم تازه اى از سوى خداوند به بندگان ارزانى شده و يا از دشمنان آنها انتقام گرفته شده و با كيفرهاى سختى از ميان رفته اند «ايّام الله» محسوب مى شوند. به هر حال يادآورى «ايّام الله» سبب شكوفايى ايمان و تحريك حس شكرگزارى و توجّه به خداست. حتى روزهاى آزمايش بزرگ الهى نيز در روايات جزء «ايّام الله» شمرده شده است. همان گونه كه در حديثى از پيامبر اكرم(صلى الله عليه وآله) مى خوانيم: «اَيّامُ اللهِ نَعْمائُهُ وَبَلاؤُه وَ مَثُلاتُهُ سُبْحانَهُ»(2)؛ (منظور از ايّام الله روزهاى نعمت و آزمايش و كيفر سخت بدكاران است).(3)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.