پاسخ اجمالی:
جانداران دریایی از لحاظ تنوع و تعددشان از شگفت انگیزترین موجودات جهان اند. گذشته از موجوداتی که در سطح یا اعماق کم دریا زندگی می کنند و با ویژگی هایی بسیار عجیب در دفاع و زیست شان موجب شگفتی آدمی می شوند، بعضی از جانداران دریایی در اعماقی زندگی می کنند که هیچ نوری بدان نمی رسد و فشار آب بحدی است که بسیاری از اجسام را خرد می کند. تنها چیزی که می توان گفت اینست که دریا عالَمی بزرگ و عجیب است که از ریزترین موجودات تا بزرگترین جانوران روی زمین را در خود جای داده و یکی از نشانه های بزرگ پروردگار است.
پاسخ تفصیلی:
اگر درست بينديشيم، تمام موجودات جهان شگفت انگيزاند؛ ولى هيچ كدام آنها مانند جانوران اعماق درياها نيستند. بعضى تعداد انواع جانوران شناخته شده دريائى را يكصد و چهل هزار نوع! ذكر كرده اند، البته تعداد آنها در سطح اقيانوس ها بسيار زياد است؛ ولى هرچه رو به اعماق مى رويم كمتر مى شود يا لااقل ما از آنها كمتر اطلاع داريم.
مسأله مهم در مورد درياها اين است كه در گذشته چنين تصوّر مى شد كه در اعماق درياها مطلقا موجود زنده اى نيست؛ زيرا آفتاب تقريبا تا عمق ششصد مترى در آب فرو مى رود، و آخرين اشعّه آن در چنين عمقى ناپديد مى گردد، و همه چيز در تاريكى مطلق فرو مى رود. بعلاوه آب دريا در اين منطقه بسيار سرد است؛ و از همه مهم تر فشارى است كه از ناحيه آب بر موجودات آن منطقه وارد مى شود؛ زيرا فشار آب در عمق يك كيلومترى بر هر سانتيمتر مربع در حدود يكصد كيلو گرم است و مسلّما اگر انسانى بدون پوشش حفاظتى در آنجا باشد استخوان هاى او كاملا خرد و نرم مى شود.(1) و به همين جهت پايين رفتن در درياها بیش از عمق چند ده متر بدون پوشش ممكن نيست، و در اعماق خيلى پائين بايد از محفظه هاى فولادين بسيار قطور و ضخيم استفاده كرد، و الّا فشار دريا همه چيز را درهم مى شكند، و در بعضى از مراحل پايين تر با هيچ وسيله اى نمى توان سفر كرد؛ چون هنوز چيزى كه در برابر آن فشار مقاومت کند وجود ندارد.
به هر حال مطالعات بعدى دانشمندان ثابت كرد كه در اعماق خيلى زياد دريا، موجودات زنده فراوان و عجيب و غريبى هستند؛ و فشار عجيب آن را با فشارى كه در درون وجود آنها است خنثى مى كنند! در آنجا مطلقا گياهی نمى رويد، تا جانوران اعماق دريا از آن استفاده كنند؛ ولى دست قدرت آفريدگار غذاى مورد نياز آنها را كه عبارت از مواد مختلف گياهى است در سطح اقيانوس و زير نور آفتاب پرورش مى دهد، و پس از آماده شدن به صورت يك مائده آسمانى به سر ساكنان اعماق دريا فرو مى ريزد و ته نشين مى كند. بعلاوه بسيارى از جانوران سطح آب كه مى ميرند لاشه هاى آنها خوراك مناسبی براى جانوران اعماق دريا محسوب مى شود.
اما ببينيم مشكل تاريكى مطلق را چگونه حل مى كنند؟ همان قدرتى كه آنها را براى زندگى در اين منطقه آفريده؛ نور لازم را براى آنها نيز تهيه كرده است. زيرا بسيارى از اين جانوران از خود نور تولید مى کنند؛ نورى سرد همچون نور كرم شب تاب در شب هاى تابستان و گاه آن محيط را چراغانى مى كنند! از سر يك نوع ماهى نور قرمز، و از دم آن نور آبى مى تابد؛ بعضى به رنگ قرمز و سفيد و آبى، نور مى تابانند!
يكى از دانشمندان مى نويسد: عجيب ترين نواحى دريا نه نزديك سطح آب است، و نه روى كف اقيانوس؛ بلكه در محلى ميان اين دو قرار گرفته، كه نه آسمانى در بالا دارد و نه زمينى در زير، بلكه همه جا آب است. موجوداتى كه در آنجا زندگى مى كنند خانه ندارند؛ از اين رو دائما در حركت اند. ماهى هايى در آنجا است كه شما را به حيرت مى اندازد، دندان هاى بعضى آنقدر دراز است كه هيچ وقت نمى توانند دهان خود را ببندند! يكنوع ماهى آنقدر شكم خود را كش مى دهد كه مى تواند يك ماهى را كه سه برابر او است ببلعد! به اين ماهى ها نام هاى عجيب و غريب داده اند از قبيل: بلعنده سياه، افعى دريائى و اژدها ماهى!
اعماق اقيانوس را رها مى كنيم و به سطح آب مىآئيم؛ در آنجا نيز غوغائى است. ماهيانى وجود دارد كه يكى از ديگرى عجيب تر، از جمله آنها ماهيان برق دارند كه مى توانند با يك فرمان كه از مغزشان صادر مى شود مقدار زيادى برق توليد كنند كه دشمن يا صيد خود را به كلّى فلج سازند، برقى كه حتى براى انسان نيز خطرناك است. ماهيان پرنده كه گاهى از آب بيرون مى آيند و تا شصت متر پرواز مى كنند؛ و گاه از درختان بالا مى روند! ماهى مركب كه براى پنهان شدن از دست دشمن، مادّه سياه رنگى در آب دريا پخش مى كند و از چنگال دشمن مى گريزد. شبيه كارى كه در جنگ هاى كلاسيك امروز نيز معمول است كه گاهى ميدان را با مواد دودزا پر مى كنند تا نفرات به وسيله آن از چشم دشمن پنهان شوند. سفره ماهى يكى ديگر از انواع عجيب ماهى ها است كه بسيار پهن و بزرگ است. خود را در سطح اقيانوس مى گستراند، و به محض اينكه طعمه اى روى سفره اش قرار گرفت بال هاى پهن خود را روى آن مى پيچد و مشغول خوردن آن مى شود.
كوچك ترين جانوران در دريا زندگى مى كنند، و بزرگ ترين آنها نيز در آنجا هستند. نهنگ هايى در دريا وجود دارد كه طول آن به سى متر و قطر آن بيش از چهارده متر و درازى فك اش به بيش از هفت متر مى رسد! زبانش سه تن وزن دارد، قلبش در حدود نيم تن، و جگرش يك تن، و نوزادش گاهى هفت متر طول دارد.(2) يكى از نهنگ ها كه در جزائر نيوجورجيا صيد شد؛ سى و سه متر طول، و صد و بيست و پنج هزار كيلو وزن داشت.(3) از سویی گياهان ذرّه بينى، و گياهانى كه پنجاه متر طول دارند نيز در درياها پيدا مى شوند.(4)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.