پاسخ اجمالی:
نزول جبرئيل براي بيعت با امام زمان(عج) با عهدي كه در زمان رحلت پيامبر(ص) بسته است كه ديگر به زمين نزول نخواهد كرد منافاتي ندارد؛ چون مقصود جبرئيل از نيامدن به زمين براي آوردن وحى بوده است؛ چراكه شريعت با رحلت پيامبر(ص) كامل شده است. ثانیاً: بر فرض تعارض، روايات نزول حضرت جبرئيل و بيعت با امام زمان(عج) از حيث تعداد بيشتر و از حيث سند صحيح تر است.
پاسخ تفصیلی:
روایات بسیاری به دست ما رسیده است مبنی بر اینکه بعد از ظهور امام زمان(عجل الله تعالی فرجه) جبرئيل امين به زمین نزول کرده و با امام زمان(عجل الله تعالی فرجه) بیعت می کند.
از طرفی در روايت آمده است كه جبرئیل عهد كرده است كه بعد از وفات پیامبر اكرم(صلی الله عليه وآله) ديگر به زمين نزول نخواهد كرد. اربلى در «كشف الغمه» از امام صادق(عليه السلام) نقل كرده كه فرمود: «جبرئيل به جهت عيادت نزد رسول خدا(صلى الله عليه و آله) آمد و عرض كرد: سلام بر تو اى محمد. اين آخرين روزى است كه به سوى دنيا فرود مى آيم»(1) و نيز از امام باقر(عليه السلام) نقل كرده كه فرمود: «هنگامى كه وفات رسول خدا(صلى الله عليه و آله) نزديك شد ... در آن هنگام جبرئيل گفت: اى محمد! اين آخرين نزول من به دنيا بود ...».(2)
اینجاست که این سوال مطرح می شود که چگونه می توان روایاتی را که به «عهد جبرئیل» مبنی بر عدم نزول بر زمین بعد از وفات پیامبر(صلی الله علیه و اله) دلالت دارد با روایات نزول او بر زمین برای بیعت با امام زمان(عجل الله تعالی فرجه الشریف) جمع کرد؟
در پاسخ بايد گفت:
اولاً: مقصود جبرئيل آن بود كه بعد از وفات پيامبر(صلى الله عليه و آله) ديگر به جهت نزول وحى نازل نمى شود؛ زيرا شريعت با رحلت ايشان كامل شده است.
ثانیاً: بر فرض تعارض، روايات نزول حضرت جبرئيل و بيعت با امام زمان(عجل الله تعالی فرجه) از حيث تعداد بيشتر بوده و از حيث سند صحيح تر است.(3)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.