پاسخ اجمالی:
در تشخيص هويت «منجى» نزد پیروان اديان، اختلاف است؛ زیرا هر كس به جهت جهالت به هویت حضرت مهدی(عج) و تعصبش، خصوصیات منجی را به رهبر و بزرگ دينى خود حمل مى كند. برای رفع این اشتباه باید خصوصیات منجی را از کتب مقدس استخراج کرد و با بررسی بدون تعصب آنها و حقایق تایخی هویت منجی را بدست آورد. از طرفی برماست که حضرت مهدی(عج) را به جهانیان بشناسانیم.
پاسخ تفصیلی:
در تشخيص هويت «منجى عالم» در پايان تاريخ نزد صاحبان اديان، اختلاف است و هر كسى بزرگى از دين خود را رهبر اين نهضت مى پندارد و او را احياگر دين خود مى داند. اهمّ اسباب اختلاف عبارتند از:
1. نصوص و بشارت هاى آسمانى از آن جهت كه خبر غيبى است لذا هر كسى به جهت تعصب دينى كه دارد آن را به رهبر و بزرگ دينى خود حمل مى كند.
2. علماى اديان و دانشمندان مكاتب مختلف از آن جهت كه به هويت و شخصيت مهدى موعود آخرالزمان(عجل الله تعالی فرجه الشريف) جاهلند، لذا منجى را بر رهبران خود حمل نمودند.
در اینجا لازم به ذکر است که براى حل مشكل و تحديد هويت منجى بشريت مراحلى را بايد طى نمود؛ از جمله:
الف) تمییز بشارات و نصوص خاصه اى كه در رابطه با منجى در كتاب هاى مقدس آسمانى اهل كتاب وارد شده است.
ب) بررسى صفات و خصوصيات منجى در كتاب هاى مقدس بدون تأثيرپذيرى از پيش فرض ها.
ج) بررسى حقايق تاريخی و مقايسه آن با صفات و خصوصياتى كه در كتاب هاى مقدس درباره منجى آمده است، تا مصداق واقعى و هويت شخصى منجى، معين شود.
د) معرفى حضرت مهدى(عجل الله تعالی فرجه الشريف) به ديگران تا قدرت تطبيق براى آنان نيز فراهم گردد. لذا مشاهده مى كنيم كه گروهى از مسيحيان با بررسى صفات و خصوصيات مصلح و منجى جهانى در كتاب هاى مقدس خود و تطبيق آنها بر منجى ترسيم شده در اسلام، به اسلام و تشيع گرويدند و مهدويت اسلامى را پذيرفتند، اينك به برخى از آنها اشاره مى كنيم:
قاضى ساباطى مسيحى؛ او بعد از بررسى بشارت اشعياى نبى در شأن مصلح جهانى و مناقشه در تفسير يهود و نصارا براى آن مى گويد: «در نتيجه مقصود از اين كلام همان مهدى موعود اسلامى است؛ زيرا در آنجا درباره منجى مى گويد: او به مجرد شنيدن جزا نمى دهد و اين با اجماع مسلمين سازگارى دارد كه مى گويند: اين صفت از خصوصيات مهدى موعود است». و نيز مى گويد: «عقيده اماميه در اينكه منجى، فرزند حسن عسكرى است كه در سال 255 از مادرى به نام نرجس متولد شد و سپس غايب گشت و به اذن خداوند ظهور خواهد نمود، به واقع نزديك تر است».(1)
علامه محمد صادق فخرالاسلام؛ او كه شخصى مسيحى بوده و پس از تحقيقات فراوان، مسلمانِ شيعى شده است، در كتابى به نام «انيس الاسلام» كه در ردّ يهود و نصارا نوشته، در آنجا تمام بشارت ها به ظهور منجى را بر حضرت مهدى موعود اسلامى(عجل الله تعالی فرجه الشريف) منطبق كرده است .
علامه محمد رضا رضايى؛ او نيز كه شخصى يهودى بوده و اسلام را انتخاب گرده است در كتاب خود به نام «منقول رضايى» بشارات بر منجى را بر مهدى موعود(عجل الله تعالی فرجه الشريف) منطبق كرده است.(2)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.