پاسخ اجمالی:
غربی ها کمک هایی به برخی کشورهای شرقی و کمتر توسعه یافته می کنند که این کمک ها از روی محبت و دلسوزی نمی باشد؛ بلکه این کمک ها یک ماهیت استعماری و چپاول گری دارد که عبارت است از: 1- این کمک ها به کشورهایی اختصاص دارد که با غرب رابطه حسنه داشته باشند و منافع غرب در آن کشورها محفوظ باشد. 2- این کمک ها دارای تحمیلات سیاسی است که کمر آن کشورها را می شکند. 3- این کمک ها به مصرف دسمزد کارشناسان غربی و یا کالاهایی که از کشورهای غربی با قیمت گذاف وارد می شود، می رسد و ...
پاسخ تفصیلی:
از مسائل چشمگيرى كه قيافه انسانى خاصى! به تمدّن كنونى غرب داده، كمك هاى به ظاهر بلاعوض، و كمك هاى با عوض، و قرضه ها و همكاري هاى اقتصادى و تجارى است كه به منظور جبران عقب ماندگى كشورهاى عقب مانده، و تسريع رشد كشورهاى در حال رشد انجام مى شود امّا اگر در شرايط و ماهيّت و نتايج اين كمك ها و همكاريها دقّت كنيم خواهيم ديد يكى از ضدانسانى ترين و ظالمانه ترين اعمال آنها همين هاست! امروز در بودجه بسيارى از كشور هاى غربى [البته منظور از غرب در اين بحث همه كشورهاى صنعتى اروپا و آمريكاست] ستون مخصوصى با ارقام درشت مربوط به كمك به كشور هاى در حال رشد، و عقب افتاده ديده مى شود كه در بدو نظر تحسين هر كس را در برابر اين سخاوت هاى بى دريغ و حاتم بخشي ها كه گاهى تا سرحد اسراف! پيش مى رود، بر مى انگيزد. ممالك غربى با تمام وسايل تبليغاتى خود گوش جهانيان را پر مى كنند كه ما كشور هاى پيشرفته صنعتى زكات مال خود را تام و تمام بدر كرده ايم و به شرق مى دهيم و از بابت اين وظايف بزرگ و انسانى كه در پيشگاه تاريخ و بشريت داريم چيزى بدهكار نيستيم! و لابد شرقي ها نيز به حكم وجدان و فطرت موظّفند اين حاتم صفتان را لااقل از دعاى خير فراموش نكنند. ولى ضررى ندارد چند لحظه عينك خوش باورى را كه از نتايج شوم خود باختگى در برابر غول صنايع غربى است، از چشم برداريم، و كمى درباره ماهيّت و شرايط و نتايج اين كمك هاى بى دريغ، آزادانه بررسى كنيم.
اما در مورد كمك هاى بدون عوض كه مصداق بارز بزرگوارى غربي هاست به زودى به مسائل وحشت آور زير برخورد مى كنيم:
1- اين كمك ها معمولًا اختصاص به كشورهايى دارد كه با آنها روابط حسنه! داشته باشند، و البته و صد البته روابط حسنه آن نيست كه از نظر يك فرد بى طرف، حسنه باشد، بلكه بايد از دريچه چشم غرب حسنه ديده شود، و اگر بخواهيم اين حقيقت را عريان تر و دور از عبارات رنگين ديپلماتيك ادا كنيم بايد بگوييم: اين كمك ها مخصوص كشورهايى است كه غرب در آن جا منافعى دارد و وجود اين كمك ها به حفظ آن منافع كمك مى كند و يا لااقل چنين چشم داشتى را مى توان براى آينده داشت.
2- معمولًا اين كمك هاى بلاعوض با يك سلسله تحميلات سياسى همراه است كه گاهى كفاره آن را هفت نسل بعد هم نمى توانند بدهند، مخصوصاً در كشورهاى ضعيف گاهى چنان اين عوض هاى سنگين سياسى در برابر آن كمك هاى بدون عوض چشم گير و آشكار است كه قيافه ناشرافتمندانه و زننده آن را به هيچ چيز نمى توان پوشانيد.
3- معمولًا اين كمك ها همان از يك دست دادن و با دست ديگر گرفتن است، زيرا قسمت مهم آن از طريق حقوق هاى هنگفت كارشناسان و حق المطالعه ها، و ... مستهلك مى شود و قسمتى را هم از طريق خرید مصنوعات وازده و گران قيمت به غرب پس مى دهند، تازه در بسيارى از موارد كه مصنوعات نسبتاً مرغوبی تحويل مى گیرند، آنها مسير خاصّى براى مصرف آن تعيين مى كنند كه مثلًا اين كمك بدون عوض بايد صرف توسعه فلان پايگاه، و فلان بندر، و فلان تشكيلات گردد و گر نه قطع خواهد شد [نمونه هاى زيادى از اين موضوع را می توان در كشورهاى آسيايى و آفريقايى پيدا كرد] با اين كه بديهى است هر ملتى به نيازمندي هاى خود و درجه اهميّت آنها بيش از همه كس واقف است و براى تعيين اين موضوع احتياج به قيم ندارد. آيا يك كمك شرافتمندانه و بدون هيچ نظر، معقول است با شرايطى درباره نحوه مصرف آن همراه باشد؟!
4- گاهى منظور از اين كمك ها ايجاد رقابت هاى غلط در ميان كشور هاى توسعه نيافته و بردن استفاده هاى خاصى از اين رهگذر است، زيرا آنها با كمك به يك كشور كوچك [مخصوصاً كمك هاى نظامى] كشورهاى همسايه را مجبور به تهيه تجهيزات مشابه مى سازند، و از اين راه بازار داغى براى عرضه مصنوعات گوناگون خود بوجود مى آورند، و به اين ترتيب مى توانند مصنوعات خود را با قيمت و شرايط سنگينى به فروش برسانند همان طور كه در مسابقه تسليحاتى بسيارى از كشورهاى آسيايى و آفريقايى ديده مى شود.
5- بسيارى از اين كمك ها از درآمد ملى و واقعى كشور هاى صنعتى نيست، بلكه صورت واقعى آن گرفتن از يك كشور و دادن به كشور ديگر را دارد! اين حقيقتى است كه در كنفرانس اقتصادى كه اخيراً در دهلى نو تشكيل گرديد، و بسيارى از حقايق در آن گفته شد، افشا گرديد. توضيح اين كه: قسمت مهمّى از اين كمك ها به اين صورت است كه كشور كمك كننده براى كمك هاى خود پول بيشترى در گردش وارد مى كند و بر اثر ايجاد تورم پولى قيمت اجناس خود را عملًا بالا مى برد، در نتيجه ديگران مجبور مى شوند قيمت بيشترى در برابر اين اجناس بپردازند، اين تفاوت معادل همان مبلغى است كه كشور صنعتى مزبور به يك مملكت توسعه نيافته كمك كرده است و اين مصداق روشن همان مثل معروف بخشيدن از كيسه خليفه مى باشد! امّا در مورد كمك هاى با عوض علاوه بر وجود غالب اين اشكالات، اشكال بزرگترى هست كه از همه ناراحت كننده تر مى باشد و آن اين كه: روز به روز پشت ممالك توسعه نيافته زير بار اين كمك ها خميده تر مىشود، و عجيب اين است كه اين كمك ها، نه تنها فاصله ممالك به اصطلاح توسعه يافته، و توسعه نيافته را كم نمى كند بلكه سال به سال فاصله آنها را بيشتر مى سازد، همان طور كه نماينده ايران در كنفرانس اقتصادى دهلى نو صريحاً به اين حقيقت اشاره كرد. يكى از دانشمندان مى نويسد: «در سال 1963 كشورهاى در حال توسعه جمعاً مى بايست مبلغ 3100 ميليون دلار از باب اصل و فرع قرضه هاى خود به كشور هاى صنعتى بپردازند، مقايسه اين مبلغ با رقم سال قبل نشان مى دهد كه بدهى اين كشور ها تنها از همان باب در ظرف يك سال 19 درصد افزايش يافته است»(1) و نتيجه ادامه اين وضع ناگفته پيداست.
اكنون بايد ديد در برابر اين وضع خطرناك چه بايد كرد؟ در اين جا وظيفه اى شرقي ها دارند و مسؤوليتى غربي ها. امّا شرقي ها نبايد هرگز به طور انفرادى در گرفتن اين كمك ها با ممالك صنعتى وارد مذاكره شوند، هر قدر شرايط آن به ظاهر سهل و آسان و حتى كمك صورت رايگان داشته باشد، بلكه همه و يا لااقل كشورهاى يك منطقه به صورت يك واحد بزرگ با آنها رو به رو شوند، در غير اين صورت تمام بدبختي هاى گذشته دامنگير آنها خواهد شد. غربي ها نيز اگر راستى مى خواهند يك كمك انسانى براى توسعه كشور هاى شرقى [همان توسعه شرافتمندانه اى كه به هر حال به حال غرب نيز مفيد خواهد بود] انجام دهند نبايد هر يك مستقيماً با ممالك شرق رو به رو شوند و شرايط خاصى به آنها تحميل كنند و هزار گونه اغراض سوء خود را از طريق اين كمك ها عملى سازند بلكه از طريق تشكيل يك صندوق بين المللى بى طرف اين كمك ها طبق برنامه صحيحى و بدون چشم داشت هيچ گونه امتياز سياسى، به نسبت نيازمندي ها به كشور هاى توسعه نيافته تخصیص داده شود. ولى بدبختانه نه ممالك شرقى آمادگى آن چنان اتحادى را دارند، و نه كشورهاى صنعتى غرب اين حسن نيّت و بى نظرى.(2)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.