پاسخ اجمالی:
مسأله «فشار قبر» در احاديث فراوانى تاكيد شده است. از برخی روايات استفاده مى شود كه «فشار قبر» براى همه انسان ها وجود دارد، منتهى در بعضى انسان ها شديد است تا كيفر اعمال شان شود و در بعضى ملايم تر است تا به منزله كفّاره گناهان و جبران كوتاهى هاي شان باشد. طبق برخی روایات هم بعضی از مؤمنان فشار قبر ندارند.
پاسخ تفصیلی:
مسأله «فشار قبر» در احاديث فراوانى آمده است، حتّى استفاده مى شود كه فشار قبر براى همه بدون استثناء وجود دارد، منتهى در بعضى شديد است و كيفر اعمال محسوب مى شود و در بعضى ملايم تر و به منزله كفّاره گناهان و جبران كوتاهى ها است.
در حديثى از پيغمبر اكرم(صلى الله عليه وآله وسلم) مى خوانيم: هنگام دفن صحابى معروف «سعد بن معاذ» فرمود: «اِنَّهُ لَيْسَ مِنْ مُؤْمِن اِلاّ وَ لَهُ ضَمَّةٌ»(1)؛ (هيچ مؤمنى نيست مگر اينكه فشارى در قبر دارد!).
در حديث ديگرى از امام صادق(عليه السلام) از رسول الله(صلى الله عليه وآله وسلم) آمده است: «ضَغْطَةُ الْقَبْرِ لِلْمُؤْمِنِ كَفّارَةٌ لِما كانَ مِنْهُ مِنْ تَضييعِ النّعمِ»(2)؛ (فشار قبر براى مؤمن، كفّاره ضايع كردن نعمت ها از ناحيه او است!).
ولى از حديث ديگرى استفاه مى شود كه بعضى از مؤمنان مطلقا فشار قبر ندارند و حتّى در روایت آمده که فشار قبر سعدبن معاذ به خاطر كج خلقى او با خانواده اش بود: «اِنَّهُ كانَ فى خُلْقِهِ مَعَ اَهْلِهِ سُوْءٌ».(3)
در آخر یادآور می شویم که در اخبار و روایات اسلامی آمده است كسانى كه بعضى از اعمال خير مانند انجام چند حج يا مداومت بر بعضى از سوره قرآن يا بعضى اذكار و ... داشته باشند از فشار قبر در امانند.(4)،(5)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.