پاسخ اجمالی:
ما با صلوات بر پیامبر(ص) ميزان اعمال خود را سنگين مي كنیم وگرنه از صلوات ما كمالي به حضرت عايد نمي شود. خداي سبحان كمالات لايق را به وي ارزاني داشته و ارزاني مي دارد، آنچه را ما طلب مي كنيم به عنوان واسطه فيض و علت فاعلي سبب خير نخواهيم بود؛ بلكه به وسيله درود ما كمالاتشان ظاهر مي شود، علت فياضه اش خداي سبحان است، از ما خيري به آن حضرت نمي رسد، هر چه ما داريم محصول تربيت آن حضرت است؛ مانند باغباني كه در روز عيد، دسته گلي از باغ بچيند و به صاحب باغ اهدا كند آيا باغبان چيزي از خود به صاحب باغ اهدا كرده است؟
پاسخ تفصیلی:
پيامبر اكرم(صلي الله عليه و آله و سلم) در خطبه شعبانيه فرمود: «وَ مَنْ أَكْثَرَ فِيهِ مِنَ الصَّلَوَاتِ عَلَيَّ ثَقَّلَ اللَّهُ مِيزَانَهُ يَوْمَ تَخِفُّ الْمَوَازِين»(1) هر كس در ماه مبارك رمضان زياد بر من صلوات بفرستد ترازوي اعمالش سنگين مي شود روزي كه ترازوي اعمال بسياري از مردم سبك خواهد بود.
از حضرت علي(عليه السلام) و نيز پيامبر اكرم(صلي الله عليه و آله و سلم) نقل شده كه فرموده اند: «زِنُوا أَنْفُسَكُمْ مِنْ قَبْلِ أَنْ تُوزَنُوا»(2) قبل از آن كه شما را وزن كنند خودتان را بسنجيد، خويش را با وزني كه حق است، با ميزان قرآن كريم بسنجيد كه آيا روي حقيقت كار مي كنيد يا نه؟ و اين كار چندان دشوار نيست.
حضرت مي فرمايد: صلوات بر من ميزان اعمال خودتان را سنگين مي كند، وگرنه از صلوات ما كمالي به حضرت عايد نمي شود، خداي سبحان كمالات لايق را به وي ارزاني داشته و ارزاني مي دارد، آنچه را ما طلب مي كنيم به عنوان واسطه فيض و علت فاعلي سبب خير نخواهيم بود؛ بلكه به وسيله درود ما كمالاتشان ظاهر مي شود، علت فياضه اش خداي سبحان است، از ما خيري به آن حضرت نمي رسد، هر چه ما داريم محصول تربيت آن حضرت است؛ مانند باغباني كه در روز عيد، دسته گلي از باغ بچيند و به صاحب باغ اهدا كند آيا باغبان چيزي از خود به صاحب باغ اهدا كرده است؟ گلهاي زيادي از بوستان رسول خدا(صلي الله عليه و آله و سلم) نصيب ما شده حال اگر دسته گلي تقديم مي كنيم از باغ خود اوست ليكن براي ما موجب تقرب و رسيدن به كمال است.
معناي صلوات بر حضرت محمد(صلي الله عليه و آله و سلم) اين است كه: خدايا رحمتت را بر پيامبر و آل او نازل فرما. وقتي رحمت بر حضرت نازل شد به ديگران هم مي رسد چون او مجراي فيض است و اگر بخواهد خيري به ديگران برسد بايد به عنوان رحمت خاصه، نخست بر حضرت ایشان نازل شود و سپس به ديگران برسد.(3)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.