پاسخ اجمالی:
به استناد آيات و روايات، دعا خود امري عبادي است، از اين رو بعضي مي گويند: خدايا تو دستور دادي دعا كنيد، ما هم اطاعت مي كنيم؛ چه درخواست، عملي شود و به ما بدهي و چه ندهي راضي به رضاي تو هستيم. بديهي است اينان دعا را به خاطر عبادت بودن آن انجام مي دهند.
پاسخ تفصیلی:
به استناد آيات و روايات، دعا خود امري عبادي است، از اين رو بعضي مي گويند: خدايا تو دستور دادي دعا كنيد، ما هم اطاعت مي كنيم؛ چه درخواست، عملي شود و به ما بدهي چه ندهي. اينان اولياي خاص الهي هستند كه مي گويند: «حَسبی مِن سُؤالی عِلمُهُ بِحالِی»(1) تسليم محض هستيم. آنان كه تسليم محض هستند، به عنوان تأدّب دعا مي كنند و مي گويند تو دستور دادي، ما هم اطاعت مي كنيم و تسليم صرف هستيم. دادي راضي هستيم، ندادي هم راضي هستيم و طلبي نداريم. دعا چون عبادت است اطاعت مي كنيم. راضي به رضاي تو هستيم. بديهي است اينان دعا را به خاطر عبادت بودن آن انجام مي دهند.
در خصوص دعا، در سوره «غافر» فرمود: «وَ قالَ رَبُّکُمُ ادْعُوني أَسْتَجِبْ لَکُمْ»(2) هم اجابت را به عنوان وعده ذكر مي كند، هم به [اهلِ] دعا امر مي كند كه دعا كنيد، معلوم مي شود كه تشويق به دعا است؛ ولي ذيل آن كساني را كه اهل دعا نيستند، مذمت مي كند: «إِنَّ الَّذينَ يَسْتَکْبِرُونَ عَنْ عِبادَتي سَيَدْخُلُونَ جَهَنَّمَ داخِرينَ»(3) و در آيه ديگر مي فرمايد: «قُلْ ما يَعْبَؤُا بِکُمْ رَبِّي لَوْ لا دُعاؤُکُمْ»(4)؛ (اي پيامبر! به امت بگو كه اگر دعا و زاري شما نبود خدا به شما چه اعتنايي داشت؟) هر عبادتي دعا و هر دعايي هم عبادت است. لذا گذشته از اينكه مورد دعا تنها در صورت مصلحت اجابت مي شود، خود دعا نيز چون عبادت است، براي دعاکننده فضيلتي خواهد بود و درجه اي از درجات بهشت را تثبيت مي كند.(5)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.