پاسخ اجمالی:
«هَوى» به معناى تمايل نفس به شهوات است. این واژه در اصل به معناى سقوط از بلندى به پايين است، چرا كه سبب مى شود انسان سقوط كند و در دنيا گرفتار انواع مصائب و در آخرت گرفتار آتش دوزخ شود.
پاسخ تفصیلی:
در آیه 23 سوره جاثیه می خوانیم: «أَفَرَأَيْتَ مَنِ اتَّخَذَ الهَهُ هَواهُ وَ أَضَلَّهُ اللَّهُ عَلى عِلْمٍ وَ خَتَمَ عَلى سَمْعِهِ وَقَلْبِهِ وَ جَعَلَ عَلى بَصَرِهِ غِشاوَةً فَمَنْ يَهْدِيهِ مِنْ بَعْدِ اللَّهِ أَفَلا تَذَكَّرُون» ؛ (آيا ديدى كسى را كه معبود خود را هواى نفس خويش قرار داده؟ و خداوند او را با آگاهى [بر اين كه شايسته هدايت نيست] گمراه ساخته، و بر گوش و قلبش مهر زده، و بر چشمش پرده افكنده، با اين حال چه كسى مى تواند غير از خدا او را هدايت كند؟ آيا متذكر نمى شويد؟!).
واژه «هَوى» به معناى تمايل نفس به شهوات است، و گفته اند در اصل از «هَوْى» (بر وزن نَهْى) به معناى سقوط از بلندى به پايين گرفته شده؛ چرا كه سبب مى شود انسان سقوط كند و در دنيا گرفتار انواع مصائب و در آخرت گرفتار آتش دوزخ شود، و جهنم را از اين جهت «هاوية» گفته اند كه قعر آن به قدرى پايين است كه حساب ندارد.
بعضى نيز براى اين واژه دو معنا ذكر كرده اند: بالا بردن و ساقط كردن، و گاهى تركيبى از هر دو را ذكر كرده اند (بالا بردن و سپس فرو افكندن).
بعضى نيز گفته اند كه «هُوىّ» (بر وزن تُهى) به معناى سقوط است و «هَوىّ» (بر وزن قَوىّ) به معناى بالا رفتن است.(1)،(2)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.