پاسخ اجمالی:
ابوبکر از این حدیث، برابرى را دریافته است، چرا که او به حضرت رسول(ص) عرض کرد: مردى را با سه تن از فرستادگان الهى برابر ساختى؟ همچنین سخن ابوبکر خطاب به امیرالمؤمنین(ع) که «کجا همانندى براى تو یافت مى شود؟» نشان دهنده آن است که وى برابرى یاد شده در حدیث را دلیل آن دانسته است که همانندى براى امام(ع) وجود ندارد و این خود دلیلى دیگر بر افضلیّت آن حضرت است؛ به ویژه آنکه پیامبر(ص) این سخن ابوبکر را تصدیق و تأیید فرموده است.
پاسخ تفصیلی:
در مناقب خوارزمى از حارث اَعوَر، پرچمدار على(علیه السلام)، روایت است که وى گفت: این خبر به ما رسیده است که پیامبر(صلى الله علیه وآله) در میان گروهى از اصحاب خود فرمود:
«أُریکُمْ آدَمَ فی عِلْمِهِ وَ نُوحاً فی فَهْمِهِ وَ إبْراهیمَ فی حِکْمَتِهِ»
(دانش آدم و فهم نوح و حکمت ابراهیم را به شما نشان خواهم داد).
زمانى نگذشت که على به آن جمع وارد شد. پس ابوبکر گفت: یا رسول الله! آیا مردى را با سه تن از فرستادگان الاهى مقایسه کردى؟ آفرین به این مرد! اى پیامبر! این مرد کیست؟
پیامبر(صلى الله علیه وآله) پاسخ داد: اى ابوبکر! آیا او را نمى شناسى؟
ابوبکر گفت: خدا و فرستاده اش داناترند که او کیست.
پیامبر(صلى الله علیه وآله) فرمود: آن مرد ابوالحسن، على بن ابى طالب، است.
ابوبکر گفت: آفرین! آفرین، اى ابوالحسن! کجا همانندى برایت یافت مى شود؟(1)
در کتاب «توضیح الدلائل» نیز این حدیث با این مضمون آمده است.
در این حدیث، اعتراف آشکار ابوبکر به دلالت حدیث تشبیه به برابرى امام(علیه السلام) و پیامبران یاد شده است و تقریر و سکوت در برابر سخن او توسّط رسول خدا(صلى الله علیه وآله) تصدیق و تأیید آن حضرت مى باشد و این خود، حجّت است.
ابوبکر از این حدیث، برابرى را دریافته است؛ چرا که او به حضرت رسول(صلى الله علیه وآله) عرض کرد: مردى را با سه تن از فرستادگان الهى مقایسه کردى؟ و معناى قِسْتَ (=مقایسه کردى) در حدیث ساوَیْتَ (برابر ساختى) است؛ زیرا قیاس کسى با دیگرى به معناى برابر ساختن آن دو نفرست.(2)
همچنین روشن است که سخن ابوبکر خطاب به امیرالمؤمنین(علیه السلام) که «کجا همانندى براى تو یافت مى شود؟» نشان دهنده آن است که وى برابرى یاد شده در حدیث را دلیل آن دانسته است که همانندى براى امام(علیه السلام) وجود ندارد و این خود دلیلى دیگر بر افضلیّت آن حضرت است؛ به ویژه آنکه پیامبر(صلى الله علیه وآله) این سخن ابوبکر را تصدیق و تأیید فرموده است.(3)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.