پاسخ اجمالی:
پدرعبداللّه بن احمد گفته: او ثقه است و احادیثش صلاحیت استدلال دارد، از ابن معین نقل شده: فطر بن خلیفه موثق است و شیعه، احمد گفته: فطر موثق ولى افراطى است. ابوبکر بن عیاش مى گوید: روایتى از فطر بن خلیفه رها نشد که به آن عمل نشود، ابوحاتم گفته: او صالح الحدیث است، ابن سعد و نسایى گفته اند: او موثق است، بخارى در صحیح خود و اصحاب سنن اربعه ودیگران از فطر حدیث نقل کرده اند.
پاسخ تفصیلی:
ابو بكر فطر بن خليفه مخزومى(آزاد شده بنى مخزوم)؛ عبداللّه بن احمد از پدرش درباره او پرسید، در پاسخش گفت: او ثقه است و احادیثش صلاحیت استدلال دارد. احادیث او احادیث یک انسان زیرک و فهمیده است، ولى او شیعه است.
عباس از ابن معین نقل نموده است که فطر بن خلیفه موثق است و شیعه.
احمد گفته است: فطر، از نظر یحیى بن معین، موثق است ولى او مردى خشک و افراطى است.
ابوبکر بن عیاش مى گوید: روایتى از فطر بن خلیفه رها نشد که به آن عمل نشود، مگر به دلیل بدى مذهبش ـ یعنى هیچ عیبى در او یافت نشد، جز این که مذهبش مذهب تشیع است ـ .
جوزجانى گفته است: فطر بن خلیفه مردى منحرف است. جعفر احمر از او شنیده است که به هنگام بیماریش، چنین گفته است: چه دوست دارم به جاى هر مویى در بدنم فرشته اى بود که خدا را به خاطر محبت و علاقه ام به اهل بیت(علیهم السلام)، تسبیح مى گفت.
فطر از ابوطفیل و مجاهد حدیث نقل مى کند.
ابواسامه، یحیى بن آدم، قبیصه و عده اى دیگر از این طبقه، از او حدیث نقل نموده اند.
احمد و دیگران او را توثیق کرده اند. ابوحاتم گفته است: او صالح الحدیث است و نسایى گفته است: عیبى ندارد، و بار دیگر گفته است: او موثق، حافظ، زیرک و باهوش بوده است. ابن سعد گفته است: او موثق است، ان شاءاللّه.
ذهبى در میزان الاعتدال(1) او را یاد کرده و آنچه را که در حالاتش گفته شد، یادآور شده است.(2)
ابن قتیبه در کتاب معارف، آنجا که رجال شیعه را شمارش کرده، فطر را از آنان به شمار آورده است.
طبق نقل بخارى در صحیح خود، فطر از مجاهد حدیث نقل کرده و ثورى از فطر، در قسمتِ ادبِ صحیح بخارى، حدیث نقل نموده است. اصحاب سنن اربعه ودیگران از فطر حدیث نقل کرده اند.
وى در سال 153 دیده از جهان فروبست (خدا رحمتش کند).(3)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.