پاسخ اجمالی:
ابن عدى گفته: سالم از نظر من بى عيب است. ذهبى مى گويد: او از سران کسانى بود که بر ابوبکر و عمر انتقاد مى کردند و با اين وصف، سفيان ثورى، سفيان بن عيينه، و محمّد بن فضيل از او حديث فرا گرفته اند، و ترمذى در صحيح خود به احاديث او استدلال نموده و ابن معين او را توثيق کرده. وى در سال 137 از جهان ديده فرو بسته است.
پاسخ تفصیلی:
شهرستانى در کتاب ملل و نحل، سالم بن ابى حفصه عجلى کوفى را از رجال شیعه شمرده و فلاس گفته است: ضعیف است و در تشیع، افراطى بوده است.
ابن عدى گفته است: بر او از این نظر عیب گرفته اند که درباره اهل بیت پیامبر(صلى الله علیه وآله) غلوّ مى کند، ولى از نظر من، بى عیب است.
محمّد بن بشیر عبدى مى گوید: سالم بن ابى حفصه را مردى احمق و داراى محاسنى طولانى یافتم؛ اما چه محاسنى! او مى گفت: دوست داشتم که در همه چیز شریک على(علیه السلام) بودم.
حسین بن على جعفى گفته است: سالم بن ابى حفصه را طویل اللّحیة و احمق دیدم. همواره مى گفت:
لبیک! اى کشنده نعثل!
لبیک! اى هلاک کننده بنى امیه، لبیک!
عمرو بن ذرّ به سالم بن ابى حفصه گفته است: تو عثمان را کشته اى! پاسخ داد: من؟
گفت: آرى، چون تو به قتل او راضى هستى؟
على بن مدینى مى گوید: از جریر شنیدم که مى گفت: سالم بن ابى حفصه را من ترک گفتم؛ چون مدافع شیعه بود، یعنى در برابر دشمنان به سختى از شیعه دفاع مى کرد.
ذهبى شرح حال وى را در کتاب میزان الاعتدال(1) نگاشته و آنچه را گفتیم، آورده است.
ابن سعد، در کتاب طبقات، جزء ششم، صفحه 234، شرح حال او را آورده و بیان کرده است که او آیین تشیع داشت و شیعه اى سرسخت بود. سالم، در عصر بنى عباس، وارد مکّه شد، در حالى که مى گفت: لبیک، لبیک! اى نابود کننده بنى امیه، لبیک!.
او داراى صدایى غرّا و رسا بود. صدایش به گوش داود بن على رسید، پرسید: کیست؟ گفتند: سالم بن ابى حفصه است و او را از عقاید و نظریاتش آگاه ساختند.
و نیز ذهبى در کتاب میزان الاعتدال در شرح حالش مى گوید: او از سران کسانى بود که بر ابوبکر و عمر ایراد مى گرفتند و انتقاد مى کردند. و با این وصف، سفیان ثورى، سفیان بن عیینه، و محمّد بن فضیل از او حدیث فرا گرفته اند، و ترمذى، در صحیح خود، به احادیث او استدلال نموده و ابن معین او را توثیق کرده است.
وى در سال 137 از جهان دیده فرو بسته است.(2)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.