پاسخ اجمالی:
ذهبی گفته: همه نويسندگان صحاح بدون ترديد به احاديث حبيب بن ابى ثابت احتجاج و استدلال مى کنند و ابن معين و جماعتى او را توثيق کرده اند. احاديث نقل شده از او در صحيح مسلم و صحيح بخارى به وسيله مسعر، ثورى و شعبه موجود است. حبيب در سال 119 هـ.ق رخت از جهان بر بست.
پاسخ تفصیلی:
حبیب بن ابى ثابت اسدى کاهلى کوفى از تابعین است. ابن قتیبه در کتاب معارف، و شهرستانى در ملل و نحل، او را از رجال شیعه به شمار آورده اند.
ذهبى در میزان الاعتدال(1)، نام وى را آورده و رمز صحاح سته را در کنار نام وى قرار داده است تا اشاره کند به این که احادیث او مورد قبول و استدلال آنهاست، و گفته است: همه نویسندگان صحاح بدون تردید به احادیث او احتجاج و استدلال مى کنند. و گفته است: ابن معین و جماعتى او را توثیق کرده اند.
دولابى او را تنها به دلیل شیعه بودن از ضعفا شمرده است. اما به راستى که عمل ابن عون، مرا به حیرت و وحشت انداخته است؛ چرا که چون راهى براى طعن و عیب جویى در حبیب نیافته و از طرفى، هوا و هوس و خواسته هاى دلش بر این بود که عیبى در او بجوید، از او با تعبیر اعور یاد مى کند. در حالى که نقص در چشم نقص نیست، بلکه فحشا و سخنان هرزه عیب است.
شما مى توانید احادیثى را که سعید بن جبیر و ابووائل از حبیب نقل کرده اند، در صحیح بخارى و صحیح مسلم مشاهده کنید. اما حدیث او از زید بن وهب تنها در صحیح بخارى موجود است.
و در صحیح مسلم، او از محمّد بن على بن عبداللّه بن عباس، طاوس، ضحاک مشرقى، ابوالعباس بن شاعر، ابومنهال، عبدالرحمن، و عطاء بن یسار، ابراهیم بن سعد بن وقاص و مجاهد حدیث نقل کرده است.
احادیث نقل شده از او در صحیح مسلم و صحیح بخارى به وسیله مسعر، ثورى و شعبه موجود است.
و مطابق آنچه در صحیح مسلم است، سلیمان اعمش، حصین، عبدالعزیز بن سیاه و ابواسحاق شیبانى از او حدیث نقل کرده اند.
حبیب، در سال 119 هـ .ق رخت از جهان بر بست (خدا رحمتش کند).(2)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.