پاسخ اجمالی:
ذهبى در میزان الاعتدال او را شیعه دانسته ولیکن گفته: ثورى، ابوبکر بن عیّاش و عده اى از این طبقه از وى روایت نقل مى کنند، مسلم و اصحاب سنن اربعه، به گفته هایش اعتماد و استدلال مى کنند، احمد او را توثیق کرده و ابن عدى گفته: بسیار راستگوست. یحیى قطان گفته: عمل به روایاتش عیبى ندارد. او از انس بن مالک، سعد بن عبیده و یحیى بن عبّاد حدیث نقل کرده است. وى سال 127 هجرى وفات یافت.
پاسخ تفصیلی:
اسماعیل بن عبدالرحمن بن ابى کریمه کوفى، آن مرد مفسر که به سُدّى مشهور و معروف است؛
ذهبى در کتاب میزان الاعتدال(1)، گفته است: «او را شیعه دانسته اند». سپس از حسین بن واقد مروزى چنین نقل مى کند که شنیده است: سُدّى به ابوبکر و عمر دشنام مى داده است. با این وصف، ثورى، ابوبکر بن عیّاش و عده اى از این طبقه از وى روایت نقل مى کنند و مسلم و اصحاب سنن اربعه، به گفته هایش استدلال مى کنند و روایاتش را مورد اعتماد مى دانند.
احمد او را توثیق کرده است. و ابن عدى گفته است: بسیار راستگوست.
یحیى قطان گفته است: عمل به روایاتش عیبى ندارد.
و یحیى بن سعید گفته است: من کسى را ندیدم که از نام سدّى جز به نیکى یاد کند؛ و اضافه کرده است: هیچ کس او را چنین رها نکرده است که به روایتش عمل نکند.
ابراهیم نخعى از کنار سُدّى گذشت، در حالى که سُدّى قرآن را تفسیر مى کرد، و گفت: به روش قوم، تفسیر قرآن مى گوید (یعنى بنابر مذهب شیعه قرآن را تفسیر مى کند).
چنانچه به شرح حال «سُدّى» در کتاب میزان الاعتدال مراجعه کنید، آنچه را اجمالاً بیان کردیم، به طور مفصل آمده است.
بنابر آنچه در صحیح مسلم بیان شده است، او از انس بن مالک، سعد بن عبیده و یحیى بن عبّاد حدیث نقل کرده است. همچنین چنان که نویسندگان سنن اربعه و مسلم بیان کرده اند، ابوعبّاد، ثورى، حسن بن صالح، زائده و اسرائیل از او حدیث نقل کرده اند، بنابراین او استاد اینها است.
وى در سال 127 هجرى قمرى دنیا را بدرود گفت.(2)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.