پاسخ اجمالی:
جعفر بن منصور الیمن فرزند کوچک ابن حوشب است. او با خلفای فاطمی، به مغرب مهاجرت کرد و به تألیف پرداخت. کتابهاى او با اندیشه اسماعیلیان نخستین نوشته شده و افکار نوافلاطونى در آنها یافت نمى گردد. وى در کتاب «الشواهد و البیان» و «تأویل الزکاة» به خلفاى دورهفتم پرداخته و خلفاى فاطمى را جانشینان دوره ظهور دور هفتم مى داند. از تألیفات او، دو کتاب «الشواهد و البیان» و «تأویل الزکاة» به صورت خطى باقیمانده و کتابهای «سرائر»، «اسرار النطقاء» و «الکشف»، به چاپ رسیده است.
پاسخ تفصیلی:
جعفر بن منصور الیمن فرزند کوچک ابن حوشب است. برادر بزرگترش حسن بعد از پدرش از ولایت فاطمیان خارج شد و بر علیه داعى فاطمیان در یمن شورش کرد و داعى یمن را به قتل رساند. بعد از قتل داعى یمن، جعفر بن منصورالیمن به مغرب مهاجرت کرد و در معیّت خلفاى فاطمى به تألیف پرداخت. وى در سال 322 هجری قمری به شمال آفریقا رفت و در جنگهاى خلفاى فاطمى بر ضد خوارج شرکت کرد. او همچون قاضى نعمان(پایه گذار فقه اسماعیلی) دوران چهار خلیفه فاطمى را درک کرد و بنابر نظر برخى در سال 380 هجری و یا بعد از سال 363 هجری از دنیا رفت. اصلاحات عقیدتى معز در کتابهاى جعفر بن منصورالیمن بازتاب پیدا کرد. وى در کتاب الشواهد و البیان و «تأویل الزکاة» به خلفاى دورهفتم پرداخته و خلفاى فاطمى را جانشینان دوره ظهور دور هفتم مى داند. این دو کتاب هنوز به صورت خطى باقیمانده و به چاپ نرسیده است. (1)
اما دو کتاب دیگر جعفر به نامهاى «سرائر» و «اسرار النطقاء» و کتاب «الکشف»، به چاپ رسیده است. کتابهاى جعفر با اندیشه اسماعیلیان نخستین نوشته شده و افکار نوافلاطونى در آنها یافت نمى گردد. وى در کتاب «الکشف» از القائم بامرالله به عنوان ناطق هفتم یاد مى کند که نشانگر تحولات ایجادشده بوسیله فاطمیان در مفهوم ناطق هفتم است. این مسئله باعث نقد مصطفى غالب به وى شده است(2).(3)
تا کنون هیچ نظری برای این مطلب درج نشده است.